Novým bystrickým primátorom chce byť 15 Bystričanov

SPRÁVY
27 /

Po registrácii kandidátov na primátora mesta Banská Bystrica, ktorá skončila úderom polnoci z nedele na pondelok, sa 15.novembra 2014 bude uchádzať rekordných 15 Bystričanov. K známym menám, o ktorých sme už informovali, pribudlo od piatku ďalších osem.

K Petrovi Múkerovi (nezávislý), Petrovi Gogolovi (nezávislý), Petrovi Lačnému (KDH), Jánovi Noskovi (nezávislý), Jánovi Sásikovi (SĽS), Ľubomírovi Hadvičákovi (TIP) a Marianovi Korytiakovi (SIEŤ),  pribudol v piatok kandidát SaS – podnikateľ Miroslav Ivan. Hoci sa už niekoľkokrát pokúšal bezúspešne dostať do regionálneho a mestského parlamentu, na brífingu ho predstavili ako úspešného lokálneho politika.

V pondelok na tlačovke potvrdil svoju kandidatúru aj dlhoročný poslanec mestského zastupiteľstva Pavol Bielik (nezávislý). Ďalších kandidátov budeme poznať zrejme až  po ich oficiálnej registrácii komisiou.. Kandidátku mal podľa našich informácií odovzdať bývalý pivovarník Pavel Čupka (HZDS), bývalý náčelník mestskej polície Ľubomír Piterka, manažérka Janka Slaná (obaja ako nezávislí), v hre bol aj riaditeľ kúpeľov Brusno Štefan Hrčka. Viac sa však dozvieme  po zasadnutí mestskej volebnej komisie.

15 kandidátov na primátora v Banskej Bystrici je rekord medzi krajskými mestami (Bratislava, Žilina a Prešov po 10, Košice 9, Nitra 7, Trenčín a Trnave po 5). Pre porovnanie v roku 2010 sa o primátorské kreslo v našom meste uchádzalo 8 kandidátov.

Svoje kandidátky odovzdávali aj ašpiranti na 31 poslaneckých miest v 4 volebných obvodoch mesta. Bude ich predbežne 225, kým pred štyrmi rokmi to bolo 203 kandidátov na bystrických poslancov. Nájdeme medzi nimi viacero známych osobností, napríklad aj vynikajúceho thaiboxera Vlada Moravčíka a ďalších.

Rozdelenie kandidátov na poslancov v jednotlivých volebných obvodoch je nasledovné:

1. Centrum, Majer, Uhlisko, Senica a Šalková   (7 poslancov) – 55 kandidátov

2. Jakub, Kostiviarska, Podlavice, Skubín a Uľanka   (2 poslanci) – 12 kandidátov

3. Sásová a Rudlová   (10 poslancov)  – 66 kandidátov.

4. Radvaň, Fončorda, Iliaš, Kráľová, Kremnička, Rakytovce a Pršianska terasa  (12 poslancov) – 92 kandidátov

Informácie o kandidátoch budeme postupne aktualizovať.

Autor: (tom), Foto: redakčné