Nový primátor už zarezáva, poslanci začnú v januári

SPRÁVY
0 /

Už na minulotýždňovom  ustanovujúcom mestskom zastupiteľstve sa po zložení sľubu nového primátora a poslancov ukázalo, who is who. Teda aspoň v náznakoch.

Krátko po inaugurácii Ján Nosko prezradil novinárom meno nového prednostu mestského úradu. Uviedol ho do funkcie hneď v prvý pracovný deň a v pondelok sa spolu sa stretli so všetkými zamestnancami úradu. Je to člen jeho volebného tímu právnik Martin Adamec, ktorý pochádza zo súkromnej sféry.

Ide teda o nestraníka, takže napriek volebnej podpore niektorých politických strán si primátor svojich najbližších spolupracovníkov vyberá nezávisle od nich. Nový prednosta MsÚ nepracoval v samospráve a nie je verejnosti veľmi známy. Ľudia, ktorí chodili na volebné mítingy s Jánom Noskom v jednotlivých mestských častiach, mohli vidieť nenápadného Martina Adamca v okuliaroch po jeho boku s laptopom, ako si poctivo zapisuje vznesené pripomienky občanov. Je to hĺbavý typ človeka, ktorý by mal priniesť na mestský úrad racionálny systém práce a poriadok.  

Pri schvaľovaní programu prvého pracovného zastupiteľstva 27. januára 2015 s tradičným začiatkom o deviatej ráno, na ktorom sa budú formovať jednotlivé poslanecké kluby, schvaľovať zloženie komisií, mestskej rady a voliť zástupcovia mesta v obchodných spoločnostiach s majetkovou účasťou samosprávy, ako jediný z 31 poslancov hlasoval proti Martin Klus.

Keď sa ho novinári pýtali, prečo to urobil, odpovedal, že vraj chcel upozorniť na to, aby sa zasadnutia mestského zastupiteľstvo konali v popoludňajších hodinách alebo večer ako v Bruseli, pretože podľa neho ľudia majú mať čas na ne prísť. Otázka znie, či to Bystričania naozaj chcú alebo iba niekto má záujem  byť za každú cenu stredobodom pozornosti.

Pri všetkej úcte k pánu poslancovi, ktorý krátko po voľbách vymenil svoju nezávislosť za politické tričko SaS a napriek tomu zatiaľ zostáva medzi nezávislými, zastupiteľstvá v Banskej Bystrici trvajú často až do večera a veru popoludní už na nich nevidno ani občanov či novinárov (pokiaľ sa neprejednáva niečo fakt dôležité). Navyše sa dá celý priebeh rokovania volených zástupcov občanov sledovať naživo v internetovom vysielaní. Aby sa Martinovi Klusovi nestalo, že jeho vystúpenia v zastupiteľstve budú miesto racionality pri hľadaní správnych riešení problémov občanov niesť črty samoľúbosti…

Ostatní poslanci sa do januárového zastupiteľstva budú musieť dohodnúť na nominantoch za jednotlivé poslanecké kluby do poradných orgánov mestského parlamentu či svojich zástupcoch v obchodných spoločnostiach s majetkovou účasťou mesta (pre obrady si ich už zvolili) a mali by s primátorom nájsť spoločnú reč aj v osobe viceprimátora. Ján Nosko podľa vlastných slov chce mať viceprimátora a či to bude jeden alebo dvaja, závisí od dohody s poslaneckými klubmi. Tie budú tri – najsilnejší SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS  má 17 členov, BBA 9 a Klub nezávislých poslancov 5.

Ján Nosko počas celej volebnej kampane zdôrazňoval nutnosť prijatia troch strategických dokumentov v zastupiteľstve. Prvým bude rozpočet mesta na rok 2015, ktorý majú poslanci po dôkladnej analýze schvaľovať vo februári. Ruka v ruke s týmto základným dokumentom sa rozbehne intenzívna diskusia o novom územnom pláne Banskej Bystrice, na ktorý priamo nadväzuje Plán hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta na roky 2015-20.  Obidva dokumenty sú východiskom pre budúce čerpanie eurofondov na rozvojové investičné projekty v poslednom programovacom období EÚ, čo je pre Jána Noska kľúčová priorita a po nie najlepších skúsenostiach s bývalým vedením mesta by si ju mohli osvojiť aj poslanci.

Bývalý primátor Peter Gogola sa zrejme vracia do Lesov SR a jeho prednosta Miroslav Rybár do vlastných firiem. Po 12. decembri 2014 začala štvorročná  verejná služba novozvoleného primátora s 31 poslancami, ktorí získali dôveru Bystričanov v štyroch volebných obvodoch.  Želajme si, aby nám v meste pod Urpínom bolo lepšie, ako doteraz  – PF 2015!

Autor: Miro Toman, Foto: Mirka Chabadová