Nový predseda EK Juncker má podporu väčšiny našich europoslancov

SPRÁVY
0 /

Začiatkom tohto týždňa volilo v Štrasburgu 729 prítomných europoslancov nového predsedu Európskej komisie. So 422 hlasmi sa ním stal bývalý luxemburský  premiér Jean-Claude Juncker, ktorý po dvoch 5-ročných volebných obdobiach od 1.novembra 2014 nahradí vo funkcii Portugalčana Josého Manuela Barrosa.

Za Junckera hlasovalo 10 slovenských  europoslancov

Napriek tomu, že Juncker  je predstaviteľom skupiny ľudovcov,  za jeho kandidatúru hlasovali všetci prítomní slovenskí europoslanci zo strany SMER-SD, ktorí sú členmi skupiny socialistov a demokratov.  Pre médiá to potvrdili Vladimír Maňka a Monika Smolková.

„Hlasoval som za. Poznám ho už desať rokov. Program, ktorý predstavil, zohľadňuje aj naše požiadavky. Chceme, aby bola väčšia zamestnanosť, aby pokračoval boj proti daňovým podvodom a daňovým rajom,“ 

uviedol Vladimír Maňka o novom predsedovi EK Junckerovi,

K Maňkovi sa pridal aj europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS), ktorý o Junckerovom vystúpení v europarlamente povedal:

„Hovoril o veciach jednoduchým jazykom, ale zrozumiteľne, hovoril o všetkých dôležitých otázkach budúcnosti EÚ, či už sú to obchodné rokovania s USA, boj proti byrokracii, digitálna agenda a ďalšie dôležité otázky. Jeho riešenia sa mi zdajú veľmi praktické, nepoužíva nejaké filozofické konštrukcie.“

Ľudovci sa dohodli so socialistami, teraz sú na rade eurokomisári

Za Junckera hlasovali aj ďalší slovenskí europoslanci Ivan Štefanec (SDKÚ-DS), Anna Záborská a Miroslav Mikolášik (obaja KDH)  v rámci  Európskej ľudovej strany, rovnako ako József Nagy (Most-Híd) a Pál Csáky (SMK).

Proti boli členovia skupiny  Európskych konzervatívcov a reformistov Jana Žitňanská (NOVA) a Branislav Škripek (OĽaNO), pred voľbou Juncker nemal hlas ani Richarda Sulíka (SaS) zo skupiny európskych liberálov.

Na svoje zvolenie Jean-Claude Juncker potreboval jednoduchú väčšinu 376 hlasov, ktorú výrazne prekročil. V najbližších mesiacoch ho čaká výber eurokomisárov, o ktorých rokujú aj predsedovia vlád krajín EÚ.. Nominantom za Slovensko je doterajší podpredseda EK a novozvolený europoslanec za SMER-SD Maroš Šefčovič. Má záujem o post eurokomisára pre energetiku alebo digitálnu agendu.

Jean-Claude Juncker (* 9. decembra 1954)

Je známy luxemburský politik, rodák z malej dediny Redange. Vyštudoval právo na štrasburskej univerzite, advokátsku prax však nikdy nevykonával. Vstúpil do politiky a stal sa poslancom. Neskôr bol ministrom práce a ministrom financií vo vládach premiéra Jacquesa Santera, v súčasnosti vykonáva funkciu  ministra práce Luxemburska .

Je predsedom strany Chrëschtlech Sozial Vollekspartei (Kresťansko-sociálnej ľudovej strany). V roku 1989 bol účastníkom vážnej autonehody a v kóme strávil dva týždne. Po zotavení sa vrátil do politiky. 20. januára1995 sa stal predsedom vlády  po svojom predchodcovi Jacquesovi Santerovi, ktorý bol neskôr  predsedom Európskej komisie. Juncker stál čele vlády Luxemburského veľkovojvodstva s pol miliónom obyvateľov stál takmer dve desaťročia.

Juncker je známy svojím proeurópskym presvedčením. Dvakrát bol počas obdobia šesť mesiacov predsedom Rady EÚ (v rokoch 1997 a 2005). Zohral zásadnú úlohu pri tvorbe eura a viedol skupinu ministrov financií euroskupiny počas finančnej krízy, ktorá ohrozovala existenciu spoločnej meny.27. júna2014 ho Európska rada nominovala za predsedu Európskej komisie, aj napriek kritike britských konzervatívcov Davida Camerona.

Autor: (tom), Foto: Ilustr.