Nový Kaufland už bude v súlade so zmenou územného plánu

SPRÁVY
6 /

Na Námestí Ľudovíta Štúra vedľa bývalého starého chátrajúceho Tesca cez zimu vyrástol nový Kaufland. V utorok 21.februára mestské zastupiteľstvo schválilo zmeny a doplnky v tejto centrálnej mestskej zóne.

Znamená to, že nový Kaufland sa môže skolaudovať a uviesť do prevádzky. Niektorí poslanci namietali, prečo sa to nerieši v súčinnosti s návrhom nového územného plánu mesta. Podľa Petra Lichého (BBA) malo v tomto priestore vzniknúť „bystrické Václavské námestie“ okolo toku Udurná s brehovými úpravami, bulvármi a podzemným parkovaním, ale doterajšia rôznorodá výstavba pri starom Tescu tomu zabránila. Zazneli aj hlasy o tom, že zastupiteľstvo je postavené pred hotovú vec a keby predložený návrh neschválilo, mestu by hrozili sankcie zo strany investorov.

Doplnky ešte stále platného územného plánu mesta z roku 1976 vyvolali zmeny vlastníckych vzťahov v tomto priestore, spolu s aktualizáciou stávajúcich a plánovaných stavieb v danom území, ktoré bolo treba zosúladiť s územnoplánovacou dokumentáciou mesta. Nový dokument vytvorí podmienky na ďalšiu koordináciu urbanizácie priestoru Námestia Ľudovíta Štúra.

Poslanec Milan Smädo upozornil na problémy s komunikáciou na Sadovej ulici, ktorá bezprostredne susedí s pozemkom, na ktorom postavili nový Kaufland. Na ceste sa počas výstavby obchodného objektu s niekoľkometrovým prevýšením terénu začali objavovať trhliny. V dôsledku toho sa musel spevňovať oporný múr a staticky zabezpečiť oceľovými tiahlami. Mesto by preto malo trvať na tom, aby investor zodpovedal aj za stav komunikácie po kolaudácii vlastnej stavby.

Poslanci napokon navrhované zmeny a doplnky s VZN záväznej časti podmienok schválili, keďže súhlasné stanovisko vydal aj Krajský stavebný úrad a prebehlo riadne pripomienkové konanie. Veľké nadšenie však v zastupiteľstve nevládlo.

My sme sa boli pozrieť na tvári miesta. Pohľad zo Sadovej ulice smerom k Námestiu Ľudovíta Štúra cez ochranný plot a zvodidlá prístupovej komunikácie zatiaľ príliš vábny nie je. Miestni obyvatelia nám povedali, že nemali výhrady proti výstavbe nového Kauflandu, lebo aspoň zmizol bordel, ktorý tam doteraz bol. Trápi ich však, že sa kvôli osadeniu objektu aj s parkoviskom zarezali do svahu pod ich bytovkami, čím im zlikvidovali vzrastlé stromy a detské ihrisko. Hoci investor im prisľúbil náhradu, doposiaľ sa tak nestalo.

Obávajú sa aj sadania bytoviek, keď sa začal pohybovať svah pod nimi aj s cestou, kvôli čomu sa musel zosilňovať oporný múr pod cestou. Nehovoriac o kanalizácii a ďalších sieťach, ktoré sa museli prekladať a riešiť aj špeciálnymi spôsobmi. Napríklad prečerpávaním splaškov so zaústením do stávajúcej kanalizácie, ktorá je položená vyššie oproti kanalizácii novopostaveného objektu.

Obyvatelia z okolia nového Kauflandu by privítali, keby sa niečo urobilo aj so starým a nepoužívaným Tescom v blízkosti, ktoré sa stalo pohrebiskom holubov. „Počuli sme, že to má nového vlastníka a mala by tam stáť IKEA. Len keby nám to tu okolo trochu upravili a splnili, čo sľúbili, teda posadili nové stromy a vybudovali ihrisko pre deti, ktoré zlikvidovali kvôli ich stavbe. Len neviem, kde sa to teraz zmestí, “ povedala nám jedna staršia pani, pri ktorej sme sa pristavili.

Nového vlastníka má aj dlhé roky rozostavaná bytovka za novým Kauflandom, ktorá sa práve dokončuje. Zároveň sa nanovo riešilo odbočenie na hlavnú štvorprúdovku do Radvane i k Európe, ktoré bude obojsmerné s križovatkou a semaformi.

Pravdupovediac ideálne to v tomto priestore nie je. Keby sa na jar podarilo dať všetko aspoň do takého stavu, aby obyvatelia zo Sadovej ulice mali aspoň trochu lepší pocit z toho, že investor aj s mestom im dajú nejakú satisfakciu za to, že prišli o časť príjemnejšieho životného prostredia.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Miro Toman)