Niektoré pieskoviská v meste zasypali, zrejme zlyhala komunikácia

SPRÁVY
1 /

Medzi obyvateľmi niektorých bystrických sídlisk a na sociálnych sieťach prebehla široká diskusia o pieskoviskách, lepšie povedané o tých, ktoré sa rušili. Ľudia o ničom nevedeli, len zrazu prišlo vozidlo so zeminou, pod ktorou zmizol piesok.

Ako sem zisťovali, išlo o racionálne rozhodnutie mestského úradu po kontrolách pieskovísk hygienikmi a aj vzhľadom na to, že hlavne na starších sídliskách  ubudol počet malých detí a kvalitná údržba množstva pieskovísk je náročná. Preto tam, kde viac pieskovísk vedľa seba, sa ich počet redukoval.

Ľudia by to možno aj prijali, keby mali túto informáciu skôr, ako k tomu došlo. My sme sa boli pozrieť na Nešporovej ulici v staršej zástavbe sídliska Fončorda neďaleko Úsvitu. Tu si ľudia vo vnútroblokoch medzi bytovými domami nažívajú rodinne, okrem pieskovísk pre deti s rôznymi hracími prvkami, lavičkami tu vešajú opratú bielizeň alebo grilujú, sami si dokonca aj kosia trávu.

Vlani títo občania veľmi privítali iniciatívu miestnych poslancov, ktorí im po rokoch zabezpečili vyasfaltovanie prístupových komunikácií vo vnútroblokoch a v tomto roku  by mali na Fončorde pribudnúť ďalšie nové detské ihriská. Tentoraz však zostali najmä mamičky zaskočené, keď im deťom pracovníci zo ZAaRESu zasypali dve z troch pieskovísk a nechali len to najväčšie.

Jedno zo zasypaných pieskovísk na Nešporovej ulici

 

„Prekvapilo ma to, keď som sa vrátila z práce a vidím, že na dvoch pieskoviskách je zemina. Nikto nás na to neupozornil, pritom sa o ne staráme my sami. Zabezpečili sme si aj niektoré preliezky. Mohol nás niekto z mestského úradu na to upozorniť, keď je problém, možno stačilo vymeniť piesok,“

povedala nám jedna z mamičiek vešajúc opratú bielizeň. Vedľa sa na zostávajúcom pieskovisku hrali deti..

Podobný názor mali aj ďalší obyvatelia z Nešporovej, vrátane dôchodcov. Stačilo s nimi vopred komunikovať a možno by sa našlo aj iné riešenie, ako je likvidácia nevyhovujúcich pieskovísk bez slov.

„Veď čítame noviny, viacerí používajú aj internet, my sa tu vždy vie dohodnúť. Určite by sme našli nejakú schodnú cestu,“

povedal nám starší pán sediaci na lavičke pod stromom.

Pre budúcnosť by to mali brať do úvahy aj zodpovední pracovníci mestského úradu. Obzvlášť nepopulárne rozhodnutia je potrebné s ľuďmi, ktorých sa to dotýka, vopred prediskutovať. Veď existujú aktívne občianske rady, spoločenstvá vlastníkov bytov. Keď nič iné, tak stačí vyvesiť oznam na vchodové dvere…

Vlani na jar sa v Banskej Bystrici uskutočnil rozsiahly skríning na všetkých 126 pieskoviskách, ktoré sa nachádzajú na území mesta. Vo výslednej správe sa konštatovalo, že drvivá väčšina z nich neobsahovala škodlivé  parazity ani ich zárodky. Pri opakovaných kontrolách hygienikov sa našli ďalšie nedostatky. Celkovo však v našom meste nebola situácia s pieskoviskami tak dramatická, ako inde na Slovensku.

Samozrejme že každé mesto racionalizuje svoje výdavky, ktoré sa týkajú aj údržby pieskovísk či detských ihrísk. Niekedy by však stačila dohoda s obyvateľmi v konkrétnych mestských častiach, ktorí by sa starali aj o pieskoviská, keby im mesto poskytlo chemické prostriedky na čistenie a v prípade nutnosti aj piesok na výmenu. Podobne to vyzerá aj s kosením. Chce to len efektívnu komunikáciu mesta s občanmi…

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová