Nie je had ako had

SPRÁVY
0 /

Minulý mesiac zaznamenala Mestská polícia Banská Bystrica ďalší kuriózny prípad s hadom. Nie je to vraj nič ojedinelé.

Už v minulosti polícia informovala verejnosť o náleze hada vo večerných hodinách vo vchode panelového domu na Fončorde, ktorého odchytila samotná oznamovateľka. Podľa popisu sa jednalo o užovku červenú, ktorá nie je jedovatá a ak človek uhryzne, tak sa mu nič nestane.

Tentoraz sa príslušníci mestskej polície stretli pravdepodobne s „exotickejším“ hadom, pretože sa nachádzal v palete, ktorá bola súčasťou balíka s autosúčiastkami dovezeného z Číny. Zamestnanci firmy z mestskej časti Kremnička pri jeho rozbaľovaní spozorovali na spodku palety neznámeho hada hnedo-zelenej farby.

Okamžite informovali a o pomoc požiadali pracovníka Štátnej ochrany prírody, ktorý podľa popisu usúdil, že sa jedná pravdepodobne o „exotického“ hada. Do prípadu boli zainteresovaní aj príslušníci Hasičského a záchranného zboru spolu s príslušníkmi Policajného zboru.

Vzhľadom k tomu, že nebolo možné bližšie špecifikovať druh hada, bol o pomoc požiadaný a prizvaný k hadovi bývalý chovateľ exotických hadov zo Zvolena. Pri odchyte nájdeného plaza zistil, že sa jedná o užovku stromovú dlhú približne 80 cm, ktorá sa vyskytuje na našom území a je jedným z  našich najkrajších hadov.

Nie je jedovatá a jej uhryznutie je neškodné. Túto krásavicu napokon vypustili do voľnej prírody. Poďakovanie patrí pánu Vlhovi zo Zvolena, ktorý bol ochotný a pomohol príslušníkom Mestskej polície Banská Bystrica pri riešení prípadu.

Zdroj: Mgr. Marianna Belancová, Foto: Ilustr.