Nezávislí poslanci budú mať v mestskom zastupiteľstve vlastný klub

SPRÁVY
0 /

Týždeň a niečo po komunálnych voľbách sa oficiálne sformoval Klub nezávislých poslancov v banskobystrickom mestskom zastupiteľstve. Bude mať päť členov a jeho predsedom je dlhoročný poslanec Milan Smädo, ktorý viedol nezávislých aj predtým.

Okrem neho sú členmi všetci ostatní zvolení nezávislí poslanci: Pavol Bielik, Martin Klus, Jozef PikulaVladimír Sklenka. V pondelok sa tak dohodli títo poslanci na spoločnom stretnutí. Nepotvrdili sa  kuloárne informácie o tom, že by niekto z nich mal prejsť do iného klubu.

Keďže ustanovujúce mestské zastupiteľstvo bude 12.decembra, dá sa predpokladať, že v krátkom čase sa oficiálne sformujú aj zostávajúce dva poslanecké kluby – koaličný SMER-SD. SNS SDKÚ-DS so 17 poslancami a opozičný klub Banskobystrickej alternatívy s 9 poslancami.

Práve poslanci BBA sa navonok deklarujú ako nezávislí, ale v skutočnosti sa jedná o zoskupenie občianskych aktivistov so straníckou štruktúrou. Dokázali to aj v čase, keď vznikol Klub nezávislých poslancov, oficiálnym príklonom svojich poslancov k opozičným politikom  z OĽaNO a SaS  pri Občianskej výzve 2014.

Počas uplynulých štyroch rokov mal klub BBA 7 členov a ako jediný sa postavil na stranu primátora Petra Gogolu, ktorého vo voľbách 2010 podporovali pravicové strany. Tie sa však časom od neho odklonili a podpora BBA primátorovi zostala iba vo formálnej rovine, na konci volebného obdobia už prakticky neexistovala.

V novom mestskom zastupiteľstve  sa bude môcť nezávislý primátor Ján Nosko oprieť o podporu väčšinového koaličného klubu SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS a bude ju hľadať aj v Klube nezávislých poslancov. Nepochybne sa ju bude snažiť získavať pri riešení konkrétnych problémov mesta aj u BBA, ale tomuto klubu vzhľadom na politickú orientáciu jeho poslancov prischne úloha opozície.

Autor: (tom), Foto: Ilustr.