Nezabudnite podať priznanie k dani z nehnuteľností do 31. januára 2019

SPRÁVY
0 /

Ak ste minulý rok nadobudli, predali alebo darovali nehnuteľnosť a vklad do katastra nehnuteľností bol povolený do 1. januára 2019, musíte podať priznanie k dani z nehnuteľností na rok 2019.

Najneskôr tak môžete urobiť do 31. januára 2019. Platí to aj v prípade, že v roku 2018 nastala u daňovníka zmena, ktorá má vplyv na výpočet dane z nehnuteľností.

dane4

Ide o prípady, keď bolo napríklad vysporiadané bezpodielové spoluvlastníctvo manželov k nehnuteľnostiam, bolo vydané právoplatné stavebné, kolaudačné alebo iné rozhodnutie o zmene užívania nehnuteľností, zmenila sa výmera či druh pozemku, začala sa užívať drobná stavba alebo prístavba alebo vznikol alebo sa zrušil nájomný vzťah k pozemkom alebo k stavbám so Slovenským pozemkovým fondom a podobne   Pokiaľ sa v priebehu minulého roka nič nemenilo, daňové priznanie sa nepodáva.

dane2

„Ak ste dovŕšili 62 rokov k 1. januáru 2019 a vlastníte nehnuteľnosť, rodinný dom alebo byt, ktorý Vám slúži na trvalé bývanie a neuplatnili ste si ešte nárok na zníženie dane z nehnuteľností, nezabudnite tak urobiť podaním čiastkového priznania k dani najneskôr do 31. januára 2019,“

upozorňuje vedúca Oddelenia miestnych daní a poplatkov MsÚ Banská Bystrica Mgr. Viera Dudíková.

dane1

Ak si takýto daňovníci uplatnili zníženie už v predchádzajúcom období a nenastali zmeny vo vlastníctve alebo v užívaní nehnuteľnosti, priznanie nepodávajú.

Tlačivá sú dostupné na internetovej stránke mesta www.banskabystrica.sk alebo na stránke Ministerstva financií Slovenskej republiky www.finance.gov.sk.

dane3

 

Zdroj: Mesto BB, Foto: ilustračné