Nemecká kvalita vzdelávania už aj na Slovensku a priamo v Banskej Bystrici

SPRÁVY
0 /

V marci sme priniesli informáciu o návšteve nemeckého podnikateľa a filantropa Dr. Arenda Oetkera na ministerstve školstva SR v súvislosti so záujmom nemeckých partnerov založiť  na strednom Slovensku detašované pracovisko nemeckej vysokej školy Fresenius.

Tá sa v zahraničí orientuje najmä na získavanie praktických vedomostí študentov, preto spolupracuje s viacerými firmami, čo by malo fungovať aj u nás (napríklad v Banskej Bystrici je Burgmaier, vo Zvolene Continental a ďalšie).

Dnes možno povedať, že výhody celosvetovo uznávaného nemeckého systému vysokoškolského štúdia už môžu využívať aj slovenskí študenti. Oprávnenie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre činnosť na slovenskom trhu totiž získala nemecká vysoká škola Hochschule (HS) Fresenius. Prvých študentov privíta už v akademickom roku 2014/2015 a za svoju základňu na Slovensku si zvolila Banskú Bystricu.

Prax až na prvom mieste 

Jedna z najprestížnejších vysokých škôl v Nemecku so 165-ročnou tradíciou prináša na Slovensko svoje know-how a skúsenosti s prípravou absolventov pre nemecký a európsky trh.

„Našim cieľom je ponúknuť Slovensku úspešný model nemeckého vysokého školstva, ktoré takmer neprodukuje nezamestnaných absolventov,“

hovorí predstaviteľ  HS Fresenius, Sebastian Meyer.

Štúdium na HS Fresenius bude prebiehať v slovenčine, pričom sa bude riadiť nemeckými normami a maximálny dôraz bude kladený na prepojenie školy s praxou. Najnovšie poznatky a požiadavky z nemeckého trhu totiž škola pravidelne zapracúva do učebných osnov. Úroveň výučby bude zároveň monitorovaná akcionárom i externými spoločnosťami pre certifikáciu manažérstva kvality.

Skúsenosti s podnikaním už na škole

Dekanom HS Fresenius na Slovensku bude prof. Martin Užik, úspešný Slovák, ktorý doteraz pôsobil na vysokých školách v Nemecku, kde už ako 36-ročný získal profesorský titul na berlínskej Hochschule für Wirtschaft und Recht Berlin. Svojim študentom môže ponúknuť aj vlastné skúsenosti z nemeckého trhu, kde sa uplatnil nielen ako pedagóg, ale aj ako podnikateľ.  Študentov bude viesť k praktickému využívaniu vedomostí a to aj za pomoci moderných výučbových metód, ako napríklad e-learning, či sprostredkovaním stáži u partnerských firiem v zahraničí.

Nemecký diplom a uznávané tituly

Škola prináša nové študijné programy Podniková psychológia a Manažment médií, ktoré sa stali v posledných rokoch veľkým hitom práve v Nemecku. Základnú ponuku štúdia dopĺňa Podniková ekonómia.

„Študenti budú mať po celý čas status nemeckého študenta a získajú medzinárodne uznávané tituly „Bachelor of Arts“ a „Master of Arts“, v závislosti od toho, či absolvujú bakalársky alebo magisterský stupeň štúdia. Uplatnenie nielen doma, ale i v zahraničí im uľahčí aj nemecký diplom,“

hovorí dekan HS Fresenius na Slovensku, prof. M. Užik.

Ako dodal, škola už prijala prihlášky od niekoľkých desiatok študentov a vzhľadom na krátky čas od zahájenia činnosti sa rozhodla predĺžiť prijímacie konanie do  15. októbra. Hochschule Fresenius je súčasťou skupiny Cognos AG Hamburg,  jednej z najväčších a najstarších vzdelávacích spoločnosti v Nemecku. Skupina disponuje 11 inštitúciami a 21 vzdelávacími subjektmi, základným kameňom celého holdingu je práve vysoká škola Fresenius. Viac informácií nájdete na  www.hs-fresenius.de a www.hs-fresenius.sk.

Investícia do praktického vzdelávania mladých ľudí je veľmi perspektívna. Vytvára totiž podmienky pre bezproblémové zaradenie absolventov VŠ do zamestnania, ale aj vhodné odborné zázemie a kvalitnú pracovnú silu pre investorov prichádzajúcich do nášho mesta či regiónu.