Nekonečný príbeh nehody sanitky pokračuje, obhajca namietol sudcov

SPRÁVY
4 /

Z prípadu tragickej nehody  sanitky v Sásovej spred štyroch rokov sa stáva nekonečný príbeh. Na banskobystrickom Okresnom súde v Banskej Bystrici sa koncom týždňa začalo nové hlavné pojednávanie v tejto kauze.

Obhajoba namieta všetkých banskobystrických sudcov

Obhajca vodičky JUDr. Rastislav Urbáni na úvod pojednávania pre zaujatosť namietol všetkých trestných sudcov Okresného i Krajského súdu v Banskej Bystrici s tým, že požaduje im vec odňať a prideliť sudcom z iného kraja. O tom rozhodne Najvyšší súd SR, preto sudca odročil pojednávanie na október.

Prokurátor za tragickú nehodu s dvomi obeťami viní 47-ročnú vodičku Citroënu Janku D. Prvostupňový súd ju však  už trikrát oslobodil spod obžaloby. Odvolací senát Krajského súdu  však zrušil aj tretí rozsudok  a  nariadil, aby prípad riešil iný samosudca. Podľa obhajcu Urbániho rozhodnutie o zmene sudcu je nezákonné, preto v tejto veci podal sťažnosť na Ústavný súd SR.

Tragická nehoda sa stala pred štyrmi rokmi

14.októbra 2010 večer došlo v Sásovej k tragickej nehode sanitky s osobným autom a autobusom MHD, pri ktorej na mieste zahynul známy lekár záchrannej služby MUDr. Ján Faglic (57), ťažko sa zranili dve osoby, z ktorých neskôr zomrel vodič sanitky Jozef Šárik (30). Nehodu podľa polície zavinila vodička Citroënu Janka D. ktorá z bočnej Ďumbierskej ulice vchádzala na hlavnú cestu obchvatu Sásovej, po ktorej išla sanitka záchrannej služby.  ktorá v snahe vyhnúť sa autu narazila do oporného múra a autobusu MHD.

Celý prípad však ani po štyroch  rokoch nie je právoplatne uzatvorený súdom. Podľa tretieho rozsudku prvostupňového súdu sa nepreukázalo, že nehodu zavinila vodička Citroënu po vjazde na hlavnú Novú cestu v Sásovej, po ktorej v tom čase jazdila sanitka záchrannej služby. Ani tretí oslobodzujúci verdikt Okresného súdu v Banskej Bystrici však nenadobudol  právoplatnosť, lebo sa na mieste voči nemu odvolal prokurátor. Predtým to boli oslobodzujúce rozsudky z rokov 2011 a 2013.

Znalecké dokazovanie v prospech vodičky Citroënu

Krajský súd v Banskej Bystrici vlani v októbri nariadil prvostupňovému súdu doplnenie  dokazovania. Na novom pojednávaní opäť vypovedal znalec z odboru cestnej dopravy, ktorý  nezistil skutočnosti svedčiace o vine 47-ročnej vodičky.  Sanitka išla rýchlosťou 110 km/hod., pričom podľa väčšiny svedkov nemala súčasne zapnuté svetelné i zvukové výstražné znamenia v zmysle zákona. Znalec vypovedal, že ak by sanitka išla rýchlosťou nepresahujúcou 70 km/hod.,  k tragickej zrážke by nedošlo.

V kritickom čase nebola križovatka označená zo strany Ďumbierskej značkou „Stop, daj prednosť“. Obžaloba tvrdí, že vodička  pochybila nedaním prednosti sanitke idúcej po hlavnej ceste, čo bolo priamou príčinou tragickej zrážky.

Obhajca vodičky JUDr. Rastislav Urbáni si nemyslí, že jeho klientka porušila zákon nedaním prednosti sanitke. Vodička Citroënu podľa neho nemohla včas zastaviť, pretože na riešenie situácie mala iba sekundu a sanitka za ten čas prešla 30 metrov. Poukázal tiež na to, že sanitka s právom prednosti jazdy nemala súčasne zapnuté svetelné a zvukové výstražné znamenia, ako to vyžaduje zákon.

Odvolací súd vlani v októbri vrátil vec na nové dokazovanie aj kvôli tomu, že vyšetrovacieho pokusu priamo na križovatke v Sásovej okrem sanitky a auta obžalovanej vodičky nezúčastnil  autobus MHD, z ktorého bolo možné vidieť  svetelných výstražné signály prichádzajúcej sanitky. Podľa obhajoby i znalca by prítomnosť autobusu  nič nevyriešila  a nepomohlo by ani dokazovanie tzv. časovografickou analýzou dopravnej nehody,  ktorá je zastaralá. Vo februári 2014 Okresný súd v Banskej Bystrici vodičku tretíkrát oslobodil, aby mu následne Krajský súd na tretí krát  vrátil prípad nové hlavné pojednávanie.

Po tragickej nehode spred štyroch rokov zmenili pred križovatkou z Ďumbierskej dopravné značenie z príkazu „Pozor, daj prednosť“ na „Stop“. Na opornom múre oproti križovatke stále visí červené srdce s tabuľkou, kde blízki dvoch obetí zapaľujú sviečky. Urobia tak aj 14.októbra 2014…

Autor: (tom), Foto: ilust.