Vláda podporila ďalšie investície v Banskobystrickom kraji

SPRÁVY
2 /

Vláda SR tento týždeň schválila investičné stimuly pre šesť firiem z oblasti automobilového a strojárskeho priemyslu. Tie sa zaviazali preinvestovať na Slovensku 28,6 milióna eur s vytvorením 400 nových pracovných miest, v čom ich štát podporí rôznymi stimulačnými opatreniami v hodnote 9,65 milióna eur.

Vládna podpora investorov smeruje do okresu Rimavská Sobota

V Banskobystrickom kraji sa jedná o dvoch investorov v okrese Rimavská Sobota, ktorý patrí medzi najzaostalejšie na Slovensku a potrebuje vládnu pomoc. Práve tento okres má najväčšiu mieru nezamestnanosti v rámci BBSK, presahujúcu 20 percent .

Žije tu 85 000 ľudí, z toho 12.000 je bez práce. Rimavská Sobota bola zaradená medzi tie okresy, na ktoré sa vzťahuje zákon o podpore najmenej rozvinutých regiónov. Vlani vláda aj pre tento okres schválila Akčný plán.

„Do roku 2020 chceme vytvoriť v okrese Rimavská Sobota viac ako 2.000 nových pracovných miest. Hovoríme o pomerne významnom znížení nezamestnanosti v tomto regióne,“

uviedol v tejto súvislosti premiér Robert Fico. Celkom chce vláda na tento účel vdo roku 2020 mobilizovať 157 miliónov eur.

Prvým investorom je spoločnosť VERSACO s. r. o., ktorá chce v lokalite Hnúšťa rozšíriť existujúci priemyselnú výrobu zameranú na plastové výrobky pre automobilový priemysel (plastových kryty kolies, metličky a škrabky), pričom 90 % plánovanej produkcie je určených na export. Investíciu vo výške viac ako 1,3 milióna eur s vytvorením 20 nových pracovných miest podporí vláda stimulom v hodnote vyše 500 tisíc eur.

Druhým investorom v našom kraji je spoločnosť HYCA s.r.o., ktorej zámerom je vybudovanie nového  priemyselného podniku s technologickým a personálnym zázemím pre špecializovanú výrobu (valníky, kontajnery a nadstavby) v lokalite Rimavská Sobota. Investícia vo výške viac ako 1,2 milióna eur vytvorí 20 nových pracovných miest pre kvalifikovaných a vyškolených zamestnancov. Vláda schválila pre tohto investora stimul vo výške 660 tisíc eur.

Ďalšie investičné stimuly pre investorov

Najväčšou z vládou podporených investícií je projekt výrobcu komponentov pre automobilový priemysel Hyunnam SK, ktorý chce vynaložiť takmer 17 miliónov eur na rozšírenie svojich výrobných kapacít v továrni Krásno nad Kysucou v okrese Čadca. Firma tam vyrába plastové moduly najmä pre sedadlá osobných áut.  Dvojnásobné rozšírenie výrobných kapacít vytvorí 240 nových pracovných miest podporí vláda systémom stimulačných opatrení v hodnote 5,9 mil. eur.

Spoločnosť Yanfeng Slovakia Automotive Interior Systems z čínskej skupiny Yanfeng Global Automotive Interior Systems chce za 3,86 milióna eur rozšíriť terajšie technologické centrum v Trenčíne. Zameriava na výskum a vývoj interiérových komponentov do automobilov, hlavne prístrojových dosiek, palubných systémov a iných komponentov. Prácu tu nájde 44 nových zamestnancov, pričom investičný stimul predstavuje hodnotu viac ako 800 tisíc nových pracovných miest.

V lokalite Kechnec okres Košice – okolie dôjde k rozšíreniu existujúceho závodu slovenskej divízie rakúskej spoločnosti Künz Holding, ktorá má na východe Slovenska vyrába komponenty do žeriavov a pre vodné elektrárne. Hodnota nového projektu je 3,71 milióna eur a vďaka nemu má vzniknúť 40 pracovných miest. Hodnota investičného stimulu je viac ako milión eur.

Spoločnosť VAW, spol. s r. o. chce v lokalite Sučany okres Martin vybudovať Technologické centrum na vývoj robotických pracovísk v lokalite Sučany okres Martin za viac ako 1,5 milióna eur. Investor vytvorí 30 nových pracovných miest, k čomu má dopomôcť investičný stimul v hodnote takmer 680 tisíc eur.

Autor: (mt), Foto: ilust.