Našim ženám v Sásovej

SPRÁVY
1 /

Vo štvrtok sa v Dome opatrovateľskej služby na Krivánskej ulici, uskutočnilo podujatie pod názvom „Našim ženám“, k príležitosti MDŽ. Toto podujatie už niekoľko rokov organizuje pani Lýdia Baranová, autorka projektov Kultúra bez hraníc, Starostlivosť o seniorov v Banskobystrickom kraji, Za krajšiu jeseň života.

Pre seniorov bolo pripravené posedenie a veľmi chutné občerstvenie. Medzi oslavujúce ženy, prišli aj mestskí poslanci Andrej Refka a Tomáš Novanský, ktorí na úvod prítomné ženy pozdravili, zablahoželali im k ich sviatku a všetky potešili krásnymi kvetmi. Jedna z prítomných žien k tomu aj za ostatné povedala:

„Veľmi ma potešilo, že medzi nás prišli poslanci a  zablahoželali nám k MDŽ.  My si to v týchto rokoch dokážeme vážiť, lebo je to akoby naše slnko života. Dúfam, že prídu medzi nás aj na budúci rok.“

Všetkým  chutilo pripravené občerstvenie a atmosféru spríjemňovala ľudová hudba Vrštek. Poslanec Tomáš Novanský k tejto vydarenej akcii uviedol:

„Ja chodím na tieto veľmi milé akcie už od roku 2006. Aj touto cestou, chcem všetkým ženám zo srdca popriať k peknému sviatku všetko najlepšie. Ale chcel by som sa poďakovať aj pani Lýdii Baranovej za to, že už niekoľko rokov organizuje podobné , veľmi vydarené podujatia po celom meste, ktoré majú pozitívny ohlas.

Ďalší poslanec Andrej Refka ho doplnil slovami

„Som veľmi rád, že som mohol byť vo veľmi príjemnej spoločnosti týchto žien a zablahoželať im k ich sviatku. MDŽ je skvelou príležitosťou dať všetkým ženám vo svojom okolí najavo svoju lásku, sympatie a poďakovanie. Ženy robia tento svet krajším a slová ďakujem, že si, urobia radosť tak mladej, ako aj staršej. Myslím si, že úcta k ženám, by mala byť základnou vlastnosťou každého muža.“

Podujatie splnilo svoj základný cieľ, ktorým bolo priniesť trochu kultúry a zábavy skupine seniorov, ktorí už nemajú reálnu možnosť sami chodiť do mesta, pretože sú kvôli vysokému veku alebo chorobe imobilní. Práve preto sa tento program uskutočňuje priamo v domove dôchodcov.

Snaha organizátorov vychádza nielen z úcty k starším občanom, ale aj z povinnosti obohatiť a spríjemniť jednotvárny život týchto zraniteľných ľudí. Podmienky v domovoch dôchodcov sú rôzne a vždy treba programy, ktoré sa tam uskutočňujú, prispôsobovať konkrétnym podmienkam a tiež záujmu. Výsledkom by mala byť zmysluplná zmena v živote obyvateľov domovov dôchodcov, zachovanie kontinuity spoločenského života a v neposlednom rade kvalitný umelecký zážitok.

Väčšinou program skončí spoločným spevom, tancom (i keď niektorí sú na vozíčkoch) a je sprevádzaný ich veľkým nadšením, spokojnosťou a hlavne úprimnou vďačnosťou zo strany dôchodcov.  Je čas zmeniť postoj k tejto skupine ľudí, pretože počet seniorov narastá a spoločnosť akoby nechcela o tejto skutočnosti vedieť.

Malo by byť našou povinnosťou dokázať sa postarať o seniorov a to nielen po stránke zdravotnej, ale i po stránke duchovnej. Podobné kultúrne podujatia sú jednou z ciest.

Zdroj: Bystricoviny.sk