Najväčšia oblastná organizácia SZPB na Slovensku hodnotila svoju činnosť

SPRÁVY
1 /

Minulý piatok delegáti  zo 40 základných organizácií Oblastnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) v Banskej Bystrici, zastupujúci 1,634  členov, hodnotili na oblastnej konferencii výsledky svojej bohatej a spoločensky významnej trojročnej práce.

Medzi hosťami aj prednostka Okresného úradu, primátor mesta a predseda SZPB

Dôstojnosť a vážnosť tohto rokovania bola daná aj tým, že sa konalo za účasti  priamych účastníkov protifašistického odboja a významných hostí, medzi ktorými nechýbala prednostka Okresného úradu v Banskej Bystrici Ľubica Laššáková, primátor mesta Ján Nosko a predseda SZPB Pavol Sečkár.

Ďalej boli prítomní tajomník Ústrednej rady SZPB Viliam Longauer, predseda Revíznej komisie SZPB Juraj Odor, vedúci mediálneho oddelenia UR SZPB Vladimír Mikunda, členovia Ústrednej rady SZPB Roman Hradecký a Vladimír Kucej, viceprezident Únie vojnových veteránov SR Pavol Marko, predsedníčka Združenia ZPOZ Človek človeku v SR Anna Ťureková, predstavitelia partnerského Oblastného výboru SZPB z Brezna  Ján Šulej a Anton Pôbiš,  zástupcovia politických strán, hnutí a ďalší prítomní hostia.

Pozdravný list oblastnej konferencii od podpredsedníčky Národnej rady Slovenskej republiky Jany Laššákovej prečítala členka predsedníctva Jana Borguľová, ktorá viedla rokovanie.

Bohatá verejná činnosť protifašistických bojovníkov

Po úvodných tónoch štátnej hymny, nevyhnutných rokovacích a organizačných  procedúrach, predniesol predseda oblastného výboru Ján Pacek správu o činnosti oblastného výboru a hospodárení od poslednej oblastnej konferencie  28. 2. 2012, ktorú dopĺňal dvadsaťštyristránkový podkladový materiál spracovaný pre delegátov konferencie.

V hodnotenom období sa i napriek prirodzenému úbytku  podarilo rozšíriť rady členskej základne na úroveň dnešných 1634 členov, a čo je pozitívne, znížiť o niečo aj vekový priemer, ktorý dnes predstavuje 65,1 roka. Aktívnejšie formy nadobudla aj práca základných organizácií a rozvinula sa koncepčná, riadiaca a metodická práca z úrovne oblastného výboru. Výsledkom takéhoto zamerania činnosti v hodnotenom období bolo viac ako 416 novoprijatých členov  a viac ako stodvadsať zorganizovaných akcií miestneho, okresného, krajského, ba aj celoslovenského charakteru.

Za všetky možno spomenúť také hodnotné podujatia ako  Spomienka na povstalecké Vianoce 1944, Prechod SNP Nízkymi Tatrami, nespočetné návštevy pamätných miest doma i v zahraničí  (Lidice, Oswienčim, Mauthausen, Hejce, Kľak, Ostrý Grúň, Bradlo, Jankov Vŕšok, Uhrovec, Dukla, Strečno, L. Mikuláš, Slavín a mnohé ďalšie). K nim patrí organizovanie podujatí pri príležitosti MDŽ a Dňa učiteľov, vyhlasovanie a organizovanie literárnych a výtvarných súťaží pre školy, dnes už dokonca v celoslovenskom rozsahu. Z iniciatívy oblastného výboru a za aktívnej účasti členov ZO sa organizujú podujatia „Spoznaj základnú organizáciu SZPB v regióne“, obnovili sa viaceré pamätníky pripomínajúce slávne dni SNP a boja za národné oslobodenie.

V spolupráci s Múzeom SNP a Klubom vojenskej histórie Golian sa neustále obnovujú a zveľaďujú exponáty v pamiatkovom areáli na Kališti . Najväčšou akciou,  dnes už  nielen regionálneho ale i medzinárodného charakteru, je „Stretnutie generácií na Kališti“, ktorého desiaty ročník bude 15. augusta 2015.

Vyznamenania a voľba nového vedenia SZPB BB

Za aktívnu a nezištnú prácu boli na konferencii ocenení medailou M.R. Štefánika 3.stupňa Ján Jagoš, Marcela Kaliská, Mária Zímová a Elena Pašková. Medailu za obetavú prácu pre SZPB obdržali:Ondrej Štrbák, Alžbeta Voskárová, Štefan Dubovický, Miroslav Mydlo, Virgil Farkašovský, Ján Páleš, Blažej Rybár, Oto Gregor, Jozef Kupčok, Mária Boledovičová, Jozef Horváth a Jozef Bohuš.

V tajnej voľbe zvolili delegáti aj nové vedenie, ktoré bude viesť  oblastnú organizáciu v nastávajúcich troch rokoch. Predsedom sa stal opäť Ján Pacek, tajomníkom Štefan Dubovický a za podpredsedov boli zvolení Anton Hoffmann a Matej Kán. Predsedom oblastnej revíznej komisie sa stal Ladislav Schmidt a tajomníčkou Elena Pašková.

V bohatej diskusii vystúpili nielen delegáti, ale i viacerí hostia s konštruktívnymi návrhmi a postrehmi, ktoré by mali posunúť prácu oblastnej organizácie nielen kvantitatívne, ale najmä kvalitatívne na vyššiu úroveň. Komplexný pohľad na prácu nielen Banskobystrickej oblastnej organizácie, ale aj celého Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov priniesol vo svojom vystúpení predseda SZPB Pavol Sečkár.

Schválené uznesenie zakotvuje výsledky rokovania oblastnej konferencie a rámcuje úlohy aj v súvislosti s nadchádzajúcim rokovaním celoslovenského SZPB, ktoré sa bude konať 20. júna 2015 v Banskej Bystrici. Na záver rokovania bolo jednomyseľne schválené Vyhlásenie účastníkov Oblastnej konferencie SZPB, konanej dňa 27. februára 2015 v Banskej Bystrici. Hymnická pieseň „Kto za pravdu horí…“ umocnila dôležitosť obsahu a význam tohto rokovania.

Autor: Anton Hoffmann, Foto: Mirka Chabadová a SZPB BB