Najmladší z ľupčianskej nehody Markus (16) bojuje v nemocnici o život

SPRÁVY
9 /

Ako sme vás informovali, v sobotu pred druhou nad ránom pri tragickej dopravnej nehode pred Slovenskou Ľupčou zahynuli dvaja mladíci Marek B. za volantom ((† 19) a jeho spolujazdec Marcel († 17), dvaja mladíci sediaci vzadu Markus (16) a Michal (19) prežili s viacerými zraneniami.

Policajná správa z nehody

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici Mária Faltániová v pondelok k prípadu oficiálne uviedla:

Polícia vyšetruje dopravnú nehodu, ktorá sa stala v noci 25. júna o 1:30 hod., na ceste v katastri obce Slovenská Ľupča, v smere jazdy do obce. 19 – ročný vodič z Banskej Bystrice na osobnom motorovom vozidle Mercedes Benz z doposiaľ nezistených príčin zišiel v ľavotočivej zákrute z cesty vpravo v smere svojej jazdy, kde mimo cesty vozidlom narazil do dreveného reklamného pútača. Následne vozidlo odrazilo do betónového elektrického stĺpa, na ktorom sa rozlomilo na dve polovice, pričom zadná časť bola odrazená naspäť na cestu.

Poverený príslušník začal trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. Do vyšetrovania budú pribratí aj znalci z odboru cestnej dopravy a z odboru súdneho lekárstva. Ako v utorok potvrdila pitva, vodič auta mal v biologickej vzorke  2,08 promile alkoholu, jeho spolujazdec bol tiež pod vplyvom alkoholu.

Ďalej policajná hovorkyňa dodala:

„Pri dopravnej nehode vodič utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol. K smrteľnému zraneniu došlo aj u 17 – ročného spolujazdca z Dolného Harmanca, sediaceho na prednom sedadle. Pri nehode sa ťažko zranil 16 – ročný spolujazdec a ľahko 19 – ročný spolujazdec, obidvaja z Banskej Bystrice, sediaci na zadných sedadlách. Prípadné požitie alkoholu u vodiča bude zisťované pri pitve. Škoda na vozidle, na elektrickom stĺpe a drevenom pútači je odhadnutá na 3.000 eur.“

Dve obete, jeden mladík v kritickom stave

Dvaja mladíci sediaci vpredu MarekMarcel teda zomreli na mieste nehody, ďalší dvaja chalani sediaci vzadu MarkusMichalom vyleteli po náraze a roztrhnutí auta mimo neho. Záchranári ich previezli do Rooseveltovej nemocnice, kde sa podrobili operačným zákrokom. Kým Michal (19) bol po operácii v stabilizovanom stave, najmladší 16 – ročný Markus zostal s vážnym poranením hlavy v kritickom stave a bojuje o život.

„Mladší z pacientov je hospitalizovaný po úraze hlavy, udržiava sa v umelom spánku. Jeho stav je kritický. Druhý pacient  je na klinike úrazovej chirurgie a traumatológie mimo ohrozenia života,”

informovala o zdravotnom stave dvoch hospitalizovaných pacientov z ľupčianskej tragédie hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice Ružena Maťašeje.

Rodičia mladíkov, ich príbuzní a kamaráti sa iba ťažko spamätávajú  z tejto tragédie, ktorá si vyžiadala mladé životy. Počas celého víkendu na mieste smrteľnej nehody pribúdali kvety  a horeli sviečky.

„Nevieme poriadne, čo sa stalo, iba že narazili do stĺpa a vodič išiel veľmi rýchlo. Je to taká tragédia, že nie som schopný ani rozprávať,“ 

uviedol zdrvený Marcelov otec, ktorý mal deň pred nehodou meniny. Marcelova mama potrebovala  lekársku pomoc. Rovnako to prežívajú rodičia či príbuzní ďalších obetí vo veku, keď ich čakal mladícky rozlet do života…

Mladíkom sa stala osudnou nočná jazda na chatu. Krátko pred nehodou v Banskej Bystrici pršalo. Na kritickom úseku cesty v zákrute pred Slovenskou Ľupčou  musia vodiči spomaliť a prechádzať opatrne aj za bieleho dňa. Nočná mladícka nerozvážnosť si tu vybrala veľmi krutú daň…

Autor: (tom), Foto: KR PZ BB a FB