Najbližšiu sobotu oslávime aj u nás Svetový deň sprievodcov

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

V sobotu 21.februára oslávime v Banskej Bystrici Svetový deň sprievodcov, ktorý si na Slovensku pripomíname od roku 2004.  Mesto pripravilo pre návštevníkov štyri trasy prehliadok so sprievodcami

Od 13:00 do 17:00 hod. budú bezplatné prehliadky s výkladom každú celú hodinu (posledný vstup o 16:00) na štyroch miestach.

„Myšlienkou tohto podujatia je prezentovať prácu sprievodcov širokej verejnosti. Rok 2015 bol vyhlásený za Rok Ľudovíta Štúra, a preto sme aj prehliadky naplánovali v duchu literatúry a literárnych osobností pôsobiacich v Banskej Bystrici so zameraním na štúrovcov. Pre všetkých záujemcov sme pripravili štyri atraktívne trasy,“

informuje Dagmar Šusteková, poverená vedením Informačného centra.

Pri absolvovaní aspoň dvoch prehliadkových trás počas Svetového dňa sprievodcov vás organizátori  zaradia do zlosovania o zaujímavé ceny. V ponuke  sú tento rok nasledovné  atraktívne trasy:

1.Príbehy skryté v jednom múzeu– Literárne a hudobné múzeum, Štátna vedecká knižnica, Lazovná 9

Literatúra, hudba a knižnica – tri sestry žijúce v Župnom dome. Navštívite nádherný Župný dom, honosný zvonku a zázraky ukrývajúci vo svojich útrobách…O histórii župného domu budú rozprávať sprievodcovia Informačného centra Jozef Ďuriančík a Branislav Stančík. Poklady literatúry si pozriete v Literárnom a hudobnom múzeu s lektorkou múzea.

2.Prečítajte sa s nami do sveta fantázie– Verejná knižnica Mikuláša Kováča odd. pre deti, Lazovná 26

Veselo a hravo pre našich najmenších čitateľov – interaktívna prehliadka pre rodiny s deťmi. Prehliadka určená najmenším návštevníkom je samozrejme prispôsobená detskému veku. V Lazovnej ulici sa malí aj veľkí návštevníci zoznámia so stručnou históriou mesta, jeho tajomstvami a zaujímavosťami, ktoré im odhalia sprievodkyne Informačného centra – Lýdia Búliková a Daniela Mazáková. V detskom oddelení knižnice sa môžu tešiť na množstvo zábavných aktivít, ktoré ich zaručene prekvapia a zabavia.

3.Sládkovičove kroky vás povedú…– Evanjelický kostol a fara v Radvani, Sládkovičova ulica

Ak vám príbeh lásky k Maríne nie je známy, spoznajte ho spolu s nami. Vyberiete sa na jedno z miest na trase Sládkovičovho chodníka – do evanjelického kostola v Radvani a dozviete sa viac o jednej z najvýraznejších postáv slovenskej literatúry, literárneho života a generácie štúrovcov.

4.Kto tvoril za stenami bystrických domov?– Radnica (Cikkerova a Obradná sieň, foyer) Nám. SNP 1

Zaujímavé slová o životoch spisovateľov a kúsky ich duší, pre vás prečítané… Radnica bude žiť a dýchať literatúrou. V Cikkerovej sieni pre návštevníkov pripravujú rozprávanie o literárnych osobnostiach, ktoré pôsobili v našom meste v podaní sprievodcov Informačného centra. V Obradnej sieni vám ponúknu štipku pravej literárnej kultúry – čítanie úryvkov diel autorov ako Terézia Vansová, Ján Botto, Martin Rázus, či Andrej Sládkovič.

plagat den sprievodcov

Zdroj: IC BB, Foto: Ilustr.