Nad Slovenskom lieta AeroMobil

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

To nie je žiadne sci-fi, ale realita všedného dňa na Slovensku. Momentálne slovenský AeroMobil lieta nad Nitrou, takže miestni majú o zábavu postarané, my Bystričania si zasa užijeme finále hokejovej extraligy.

Svetový úspech Slovákov

Tvorcami tohto technického divu 21.storočia sú Slováci – dizajnér Štefan Klein so spoluzakladateľom a CEO Aeromobilu Jurajom Vaculíkom.Teraz testujú lietajúce auto nad Nitrou. Ako to v skutočnosti vyzerá, môžete vidieť na videu spoločnosti a webe www.aeromobil.com.

Svoj unikátny vynález predstavili jeho tvorcovia svetu na viedenskom Pioneers festivale. Nedávno sa vrátili z Ameriky, kde sa s verziou Aeromobil 3.0 zúčastnili prestížnej súťaže  South by Southwest.  Vo finále SXSW Interactive Innovation Awards úspešne prezentovali model verzie Aeromobil 3.0, ktorý bol zaradený do kategórie „Sci-fi No Longer“ s nomináciou na  jeden z najinovatívnejších produktov.

„Sme veľmi hrdí na túto nomináciu, keďže sme prvou slovenskou firmou, ktorej sa podarilo dostať do finále tejto prestížnej súťaže. Je to zároveň uznanie pre celý náš tím, ktorý neustále pracuje na tomto úžasnom vozidle. Veríme, že prinesie nové revolučné možnosti pre osobnú dopravu v blízkej budúcnosti,“

uviedol Juraj Vaculík.

Podľa Štefana  Kleina bude lietajúce auto určené predovšetkým pre vyššiu triedu,  nemalo by sa však na prvý pohľad odlišovať od športiaka. Na ceste by sa mala AeroMobil pohybovať rovnako, ako normálne vozidlo, vo vzduchu bude mať všetky vlastnosti lietadla.

Technické parametre

AeroMobil môže prepraviť dvoch ľudí, zatiaľ v ňom však lietal iba Štefan Klein do výšky 300 metrov. Lietajúce auto  je dlhé šesť metrov, postavili ho z uhlíkových vlákien. Dojazd sa pohybuje na úrovni  875 km, dolet je  700 km.

Maximálna rýchlosť na ceste dosiahne 160 km/hod., vo vzduchu dokáže letieť rýchlosťou 200 km/hod. Celé auto váži iba 450 kilogramov. Štartovať a pristávať môže aj na tráve. Na vzlietnutie potrebuje 200 metrov, na pristátie postačí iba 50 metrov.

Na cesty a do vzduchu by sa mal slovenský AeroMobil dostať naostro v roku 2017. Jeho cena bude na úrovni luxusných superšportových áut sveta…

Autor: (tom), Foto: ilust.