Na začiatok lipňovej sezóny si muškári budú musieť počkať

SPRÁVY
0 /

Na deň detí sa tradične na Slovensku začína rybárska sezóna na lipňových vodách. Pri ostatných dvoch druhoch vôd (kaprové a pstruhové) sú lipňové vody pre bežného človeka, nerybára, často neznáme a väčšina ani netuší, že takéto delenie existuje.

Lipňové revíry sú čiastkové úseky vodných tokov s prúdnejšou a chladnejšou vodou. Sú to rieky a riečky väčšinou v podhorských oblastiach, v ktorých má majoritné zastúpenie, už ako to z názvu vyplýva, lipeň tymianový. Okrem neho v nich však môžeme nájsť často hlavátky, pstruhy, mreny, podustvy, jalce, čereble či hlaváče.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lipeň tymianový chytený v Hrone na suchú mušku.

Čím sú tieto vody špeciálne a prečo o nich veľa ľudí nevie? Existujú dve najpravdepodobnejšie vysvetlenia. Jedným z nich je, že keď bežný človek vidí prúdnu rieku, prvá a často aj posledná ryba, ktorá mu vzíde na um, je pstruh. Lipeň tymianový, hoci je druhom domácim, nie je verejnosti až taký známy možno preto, že sa jeho mäso bežne nepredáva v supermarketoch. Je to lososovitá ryba s krásnym sfarbením a charakteristickou veľkou a pestrou chrbtovou plutvou. Živý sa hlavne vodným a suchozemským hmyzom. Chtiac-nechtiac sme sa dostali k druhému dôvodu, prečo verejnosť ale aj mnohí rybári túto rybu veľmi nepoznajú. Na lipňových revíroch je totiž len jeden povolený spôsob lovu a to muškárenie. Výnimkou sú zimné mesiace, keď sa cielene môže loviť hlavátka na prívlač.

Muškárenie je rybolovná disciplína, pri ktorom sa používa odlišné náradie ako pri ostatných druhoch rybačky a ako nástraha slúžia umelé mušky, naviazané z peria, srsti, nití a ďalších materiálov nespočetných druhov a farieb. Ako sami muškári tvrdia, je krásne chytiť peknú rybu, ale chytiť peknú rybu na vlastnoručne vyrobenú nástrahu je nezabudnuteľný zážitok.

Lipňovým revírom v správe Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Banskej Bystrici (MO SRZ BB) je čiastkové povodie Hrona, od ústia potoka Hutná (Ľubietovský potok) po cestný most v Radvani. Rybári v Banskej Bystrici, ale aj v mnohých iných oblastiach Slovenska si však budú musieť na tohtoročné zahájenie ešte počkať. Dôvodom je vytrvalý dážď, kvôli ktorému je hladina rieky zvýšená o skoro 1 meter oproti normálu, čo znamená, že loviť ryby muškárením je prakticky nemožné a môže byť veľmi nebezpečné, pretože väčšinou sa pri ňom brodí. Musí teda ešte veľa vody pretiecť, kým si budeme môcť dlhé chvíle pri čakaní na autobus skrátiť sledovaním muškárov v Hrone. Kto často nastupuje na Štandlerovom nábreží, pod Národnou ulicou alebo na Štefánikovom nábreží, určite vie o čom hovoríme. Lipňová sezóna sa začína 1. júna a končí 31. decembra.

Zdroj: Bystricoviny.sk