Na Vínšpacírke ochutnáte skvelé víno tridsiatky vinárstiev za bobule

SPRÁVY
1 /

Vlaňajší prvý ročník Vínšpacírky si nenechalo ujsť takmer 600 návštevníkov. Tohto roku sa počas prvej májovej soboty v Banskej Bystrici  očakáva ešte vyššia účasť, vystavovať svoje vína bude okolo tridsať vinárstiev zo Slovenska i zahraničia.

Vínna cesta sa otvorí 2.mája popoludní

Námestie SNP sa opäť zaplní tými najlepšími vinármi. Na druhom ročníku banskobystrickej  Vínšpacírky budú môcť návštevníci ochutnať alebo si kúpiť vína okolo tridsiatky slovenských a zahraničných výrobcov Mnohé z nich boli minulý rok na Národnom salóne vín zaradené do stovky najlepších.

Návštevníci si môžu zakúpiť špeciálne Špacírkarty  za 15 eur v predpredaji a za 18 eur v sobotu 2.mája v informačných stánkoch v hornej a dolnej časti Námestia SNP. Tam dostanú aj pohár, zápisník s perom a odznak, aby za originálne platidlo „bobule“ na Špacírkarte (obsahuje 15 bobúľ) mohli pri desiatich prevádzkach z miestneho Cechu hostinských ochutnávať kvalitný mok. Platiť sa bude dať aj eurami

Cech hostinských spolupracuje s mestom

Organizátorom Vínšpacírky je opäť Cech hostinských, ktorý stál pri zrode tejto myšlienky. Tentoraz ho podporuje aj mesto Banská Bystrica. Primátor Ján Nosko k tomu uvádza:

„Vidíme v tejto akcii veľký potenciál pre rozvoj cestovného ruchu a oživenie centra nášho mesta. Som rád, že sa do toho čoraz častejšie zapájajú šikovní mladí ľudia a samotné prevádzky cechu. Vínny festival je v našom regióne jedinečným podujatím a teší sa obrovskému záujmu ľudí. Podobné aktivity sa budeme snažiť vždy podporovať.“

Na Vínšpacírke budete môcť ochutnať vína od známych slovenských vinárstiev, ako Terra Parna, Pereg, Dubovský & Grančič, Elesko, Vinidi, Zsigmond, Golguz, Château Topoľčianky a mnohých ďalších, vrátane zahraničných z Maďarska, Argentíny, Chile alebo Španielska.

Víno, kultúra a gurmánske špeciality

„Novinkou bude účasť partnerských miest Banskej Bystrice. Chutné vína a vínnu kultúru svojej krajiny tak príde predstaviť napríklad aj maďarský Salgótarján z Novohradskej župy.. V rámci zakúpeného lístka má každý návštevník bobule, za ktoré  dostáva na jednotlivých stanovištiach do pohára degustačnú vzorku vína. Myslím, že je sa na čo tešiť a urobíme z Námestia SNP opäť perlu nášho mesta

dodáva Andrej Patráš, predseda Cechu hostinských, ktorého sídlo je na Námestí SNP č.5.

Súčasťou podujatia bude aj kultúrny program. Na pódiu sa vystriedajú rôzne kapely a hudobníci, ktorí tak spríjemnia návštevníkom ochutnávku vín. Všetci si želajú, aby vyšlo aj počasie.

Vínšpacírka otvorí svoje brány na Námestí SNP 2. mája o 14:00 hod. a potrvá až do večerných hodín. Súčasťou sprievodného programu bude aj predvádzanie sabrage, na ktorú budú tento rok použité aj netradičné predmety. Okrem ochutnávok vín bude v zúčastnených prevádzkach pripravená napríklad aj prezentácia cigár spojená s ich degustáciou či chutné občerstvenie nielen z lokálnych produktov, ale aj z talianskych špecialít či domácich burgrov.

Pri prvej Vínšpacírke bol aj súčasný viceprimátor  Martin Turčan:

„Začiatky bývajú ťažké, ale ak ich ustojíme, prinesú výsledky. To isté platí aj o Vínšpacírke, ktorá oslovila nielen Bystričanov, ale aj ľudí zo vzdialenejších miest. Stáva sa z nej obľúbená akcia s dobrým renomé, spájaná s našim mestom.“

Na podujatí participuje aj Stredoslovenské múzeum

Súčasťou podujatia bude aj výstava na tému podávanie vína, ktorú Cech hostinských pripravil v spolupráci so Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici.

„Expozícia bude tento rok umiestnená na 1. poschodí Matejovho dom. Návštevníci si budú môcť pozrieť unikátne vínne sety či solitéry na víno. Z umeleckého skla, ktoré sa vyrábalo v sklárňach Katarínska Huta či Zlatno.  Zvolili sme slávnostné poháre, ktoré sa odovzdávali občanom mesta a príležitostne sa z nich aj pilo víno. “

 informuje historik SSM Filip Glocko. Pri príležitosti Vínšpacírky sprístupnia verejnosti aj balkón Matejovho domu.

Vínšpacírku ukončí bublinková afterparty, na ktorej bude možné vyskúšať najrôznejšie sekty, proseccá, či francúzske šampanské. Viac informácií získate na www.vinspacirka.sk .

Autor: (tom), Foto: Daniel Novotný a Mirka Chabadová