Na oslavy SNP očakáva Banská Bystrica 10- tisícovú návštevu

SPRÁVY
0 /

Organizátori osláv 70.výročia SNP očakávajú v piatok 29.augusta desaťtisíc návštevníkov. Tí sa musia pripraviť na dôkladné bezpečnostné opatrenia, Bystričania aj na dopravné obmedzenia.

Veľký počet zahraničných návštev, prídu aj priami účastníci SNP

„Oslavy nerobíme pre politikov, ale najmä pre ľudí a ešte žijúcich účastníkov SNP a odboja,“

uviedol na utorkovej tlačovej besede generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev s tým, že na Slovensku podľa ministerstva obrany žije okolo dvoch tisíc priamych účastníkov oslobodzovacích bojov v II.svetovej vojne. Najstarší z nich, ktorý príde do Banskej Bystrice, má 97 rokov a prihlásil sa sám. Priami účastníci SNP budú sedieť v prvom rade spolu s hlavani štátov.

 „Účasť ohlásilo 36 veľvyslanectiev, klásť sa bude okolo stovky vencov  Nepoznám žiadnu udalosť na Slovensku, kde by ich prišlo toľko.  Keď niekto spochybňuje význam SNP, tak by sa mal pozrieť na to, koľko zahraničných zastupiteľstiev si príde uctiť pamiatku ľudí, ktorí bojovali. Nikto nemôže povedať, že zástupcovia západných krajín, Brazílie, Saudskej Arábie či Venezuely sú komunisti,“

dodal Mičev.

Z prezidentov zatiaľ príde Miloš Zeman z Česka a Bronislav Komorowski z Poľska,  z Ruska minister obrany Sergej Šojgu, Nepríde Vladimír Putin ani ukrajinský prezident Petro Porošenko. Najvyšších predstaviteľov zahraničných štátov bude ich vítať slovenský prezident Andrej Kiska.

Prísne bezpečnostné opatrenia, vstup cez brány s detektormi

Krajský riaditeľ PZ Marián Slobodník upozorňuje návštevníkov, aby na oslavy prišli čo najskôr, pretože v okolí Pamätníka SNP budú prísne bezpečnostné prehliadky na niekoľkých bránach s detektormi, ktoré prepustia vyše dve tisíc ľudí za hodinu. Nebude sa dať prísť cez hlavný vstup z Kapitulskej, ktorý bude vyhradený pozvaným hosťom.

„Zakázané sú všetky druhy zbraní, sklenené fľaše, ale aj tyče napríklad s vlajkou alebo transparentmi, okrem dáždnikov. Všetky nebezpečné predmety polícia zabaví a odovzdá ich majiteľom až po skončení osláv,

dodal Slobodník. Polícia podľa neho je pripravená na každú alternatívu prípadných provokácií a zaoberá sa aj konkrétnymi spravodajskými či kriminálnymi informáciami.

Dopravné obmedzenia

V piatok bude pre automobilovú dopravu uzavreté celé okolie centra mesta od 8:00 do cca 19:00 hod. (MHD bude premávať do 9:00). . Od letiska Sliač bude uzatvorená stará cesta. Od Zvolena sa bude dať odbočiť na R1 pri soche ženy „Litvajky“ do dvoch protismerných pruhov a tak prejsť cez Banskú Bystricu s odbočením za Huštákom na severnom obchvate. úplne uzatvorená bude cesta I/66 od Huštáku po Lux.

Cestovanie vlakom do Banskej Bystrice bude v piatok za polovicu

Železničná spoločnosť Slovensko bude v piatok prepravovať 29. augusta  prepravovať ľudí do Banskej Bystrice za polovičnú cenu. Stačí, aby si označili v cieľovej stanici jednosmerný lístok pečiatkou Múzea SNP, ktorú im dajú pracovníci ŽSR v zákazníckom centre alebo  pri pokladni a naspäť budú cestovať na ten istý lístok zdarma.

Špeciálny cestovný lístok s označením “Vlakom na oslavy 70. výročia SNP“ platí pre dospelých, aj pre deti od šesť do 15 rokov (polovičný lístok). Možno naň cestovať do miesta akcie v piatok 29. augusta, späť kedykoľvek až do soboty 30. augusta (do 24:00).

Od piatku 29.augusta bude na hlavnej železničnej stanici pristavený historický pancierový vlak Štefánik. Na záver osláv v nedeľu  popoludní 31. augusta sa presunie na zastávku Šalková, kde bude dynamická bojová ukážka. Povstalecký pancierový vlak Štefánik sa objaví na koľajniciach posledný raz. Po oslavách ho definitívne umiestnia v areáli Múzea SNP.

Bohatý kultúrny program pod Pamätníkom SNP

Pietny akt kladenia vencov sa začne hodinu o 11:00 v dvorane Múzea SNP, kam budú mať prístup len hostia a médiá. Na pravé poludnie  začne slávnostné zhromaždenie pod Pamätníkom SNP, na ktorom vystúpia s prejavmi najvyšší predstavitelia SR, hostia zo zahraničia  a predseda SZPB.

Vo  výstavných priestoroch Múzea SNP začne ojedinelá výstava „Víťazstvo“, na ktorej návštevníci po prvýkrát na vlastné oči uvidia  78 trofejných exponátov z Múzea ozbrojených síl v Moskve.

„Okrem trofejných vecí z Hitlerovho hlavného bunkra  tu budú osobné veci všetkých významných vojvodcov Červenej armády,“

informoval Stanislav Mičev.

Kultúrny program otvorí po 13:00 hod.  vystúpenie svetoznámeho ruského speváckeho vojenského zboru Alexandrovci. Po nich príde na scénu SĽUK, koncertný súbor vzdušných síl USAFE Band, orchester Bobana a Marka Markoviča zo Srbska a ďalší umelci.  Večer to bude komponovaný program so zhudobnenými básňami povstaleckých básnikov Vlčia stráž (kvôli chorobe sa ospravedlnila  Marie Rottrová).

Nebudú chýbať sprievodné podujatia s dynamickými ukážkami Ozbrojených síl SR, prezentácia klubov vojenskej histórie či premietanie dokumentárnych filmov. V sobotu 30. augusta podvečer sa dejisko osláv presunie na banskobystrické Námestie SNP, kde bude po koncerte USAFE Band ukážka mobilizácie a odchodu vojakov na front až na železničnú stanicu.

Oslavy 70. výročia SNP budú 480-tisíc eur, z toho 200-tisíc išlo na úpravu areálu Múzea SNP a približne 90-tisíc na výstavy a vedecké konferencie. Na celej sume sa podieľala vláda vyše 345-tisíc eurami, 65-tisíc dalo múzeum z vlastného rozpočtu  a 70-tisíc je z dotácie Ministerstva kultúry.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová