Na oslavy 71.výročia SNP prídu všetci najvyšší štátni predstavitelia SR

SPRÁVY
2 /

V sobotu 29. augusta sa v Banskej Bystrici uskutočnia Oslavy 71. výročia Slovenského národného povstania v areáli Pamätníka SNP. Okrem najvyšších ústavných činiteľov SR príde aj predseda rumunského parlamentu a predstavitelia 36 veľvyslanectiev na Slovensku, spolu so zástupcami všetkých relevantných politických strán a združení na čele so Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov.

Oslavy pre mladých, Kotleba nie je vítaný, poslanci BBSK položia veniec

Na utorkovej tlačovej besede generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev uviedol:

„Kotlebu nepozývamea ani ho na oslavy SNP nikdy pozývať nebudeme. Nie je dôvod, aby vôbec chodil, keď považuje SNP za čierny deň našej histórie. Veniec k pamätníku položia poslanci BBSK.“

Program tohtoročných osláv, ktoré sa stali celoštátnou tradíciou  je podľa Mičeva orientovaný najmä na mladých ľudí, ktorí aj pred 71 rokmi bojovali za našu slobodu. V pietnej sieni Múzea SNP zároveň pribudla nová pamätnú tabuľu Zväzu Rusínov na Slovensku

Dopoludňajší program osláv

Oslavy začnú  kvôli SIAF 2015 na Sliači už o 10:00 po preletom lietadiel Ozbrojených síl SR a možno jednou formáciou z medzinárodných leteckých dní.  Po pietnom kladení vencov na nádvorí Múzea SNP pri súsoší „Obete varujú“. bude nasledovať slávnostné zhromaždenie. Pri vztyčovaní štátnej vlajky zaspieva slovenskú hymnu 7-ročný chlapec z obce Baláže. K tomu Mičev dodal:

„Dúfam, že sa pripoja aj účastníci osláv.“

S príhovormi vystúpia prezident SR Andrej Kiska, predseda NR SR Peter Pellegrini a predseda rumunského parlamentu, predseda vlády SR Robert Fico a predseda SZPB Pavol Sečkár. Päť účastníkov SNP dostane rumunské štátne vyznamenania, ruský veľvyslanec Alexej Fedotov odovzdá pamätnú medailu Slovenskému zväzu protifašistických bojovníkov.

V kultúrnych vystúpeniach sa účastníkom osláv predstavia Jana Orlická s rumunskou piesňou, Anton Bendík z Hrušova so svojou heligónkou, Robo Grigorov a  Poddukelský umelecký ľudový súbor PUĽS. Dopoludňajší program moderuje Fedor Mikovič.

Sprievodnými aktivitami bude atraktívny zoskok výsadkárov, tradičné statické a dynamické ukážky súčasnej a historickej vojenskej techniky, ukážky modelárov či premietanie dokumentárnych filmov v kinosále Múzea SNP.  Premietať sa bude. film o Chavive Reikovej s názvom „Návrat do horiaceho domu“ a ďalšie.. Pripravené sú aj tri exteriérové výstavy  – 60 rokov Múzea SNP, Druhá svetová vojna v obrazoch a Partizáni. Expozície Múzea SNP budú sprístupnené bezplatne od 13:00 – 18:00 hod., rovnako aj vozne pancierového vlaku Štefánik v skanzene zbraní.  

Popoludňajší  a večerný kultúrny program

Marketingový manažér podujatia Dalibor Lesník predstavil popoludňajší program osláv  s moderátorom Martinom Strižincom. Ten začne o 12:30 hod.  vystúpeniami umelcov rôznych žánrov –  Ľudová hudba Ďatelinka so sólistami, PUĽS, Robo Grigorov  a Cigánski diabli so Sisou Sklovskou, ktorá má k Múzeu SNP osobitý vzťah.

 

O 18:00 hod. začína koncert Štátnej opery Banská Bystrica.  V rámci neho sa budú udeľovať Ceny Múzea SNP, ktoré dostane autor objektu architekt Dušan Kuzma in memoriam (prevezme jeho syn Pavol)  a autor súsošia Obete varujú sochár Jozef Jankovič.

Oslavy vyvrcholia o 21:00 hod. komponovaným programom pripraveným mladými ľuďmi „Pamäť v kameni“, ktorý je venovaný 60. výročiu založenia Múzea SNP. Toto podujatie bude vysielať naživo RTVS2. V programe zaznie videoklip práve 20-ročného Martina Haricha „Zimný večer“. Okrem iných vystúpi aj jedna z 12 osobností Múzea SNP – operná speváčka Terézia Kružliaková a s novou skladbou „Pamäť v kameni“ spevák Tomáš Bezdeda.

Technologická novinka od spoločnosti Gamo

Stanislav Mičev informoval, že tento rok poskytlo Ministerstvo kultúry SR na oslavy Povstania 19.000 eur z celkovej sumy 35 – 40.000 eur. Zvyšok múzeum uhrádza z vlastných zdrojov a na príprave osláv sa podieľajú aj partneri

Jedným z nich je bystrická spoločnosť GAMO, ktorá pripravila pre Múzeum SNP  technologickú novinku s rovnomenným názvom. Na tlačovej besede ju predstavil predseda predstavenstva GAMO a.s. Vladimír Demčík:

„Ide vlastne o pilotný projekt – aplikáciu na platforme Android, ktorá je už publikovaná na Google Play. Je bezplatne prístupná používateľom mobilných zariadení v dvojjazyčnej mutácii – po slovensky a po anglicky. Interaktívnym spôsobom predstaví návštevníkom vystavené exponáty v areáli Pamätníka SNP a ďalšie zaujímavosti.“

Návštevníkom sprístupní program osláv a kalendár pripravovaných podujatí, poslúži tiež ako virtuálny sprievodca expozíciou múzea. Aplikácia pre Apple iPhone a iPad je momentálne v schvaľovacom procese a používateľom by mala byť k dispozícii po oslavách. Tento systém bude v budúcnosti využívať aj mesto Banská Bystrica.

Železnica poskytne návštevníkom osláv 50-percentnú zľavu na cestovnom

Železničná spoločnosť Slovensko pri príležitosti osláv 71.výročia SNP a 60. výročia vzniku Múzea SNP  pripravila pre platiacich cestujúcich z rôznych kútov Slovenska výhodnú akciu. Jaroslav Pollák zo ŽSR povedal:

„Pre tento účel sme pripravili špeciálny lístok, na ktorý je možné odviesť sa do Banskej Bystrice za obyčajné cestovné a domov sa vrátiť na ten istý lístok s pečiatkou od organizátora zadarmo. To platí nielen 29.augusta, ale aj deň vopred a deň po do 24:00 hod., aby si návštevníci mohli pozrieť aj expozície múzea.“

Počas vlaňajších osláv využilo túto možnosť takmer 2.500 cestujúcich. Tento rok môžu dôchodcovia využiť aj bezplatné cestovanie po železnici.

Dopravné obmedzenia počas 28. a 29.augusta v okolí Múzea SNP

Bystričania a  návštevníci osláv SNP sa musia pripraviť na niektoré dopravné obmedzenia. Jozef Gibala z Múzea SNP vysvetlil, ktorých ulíc sa to bude týkať:  

„Od piatku 28. augusta  22.00 hod.  do soboty 29. augusta 17.00 hod.  bude na uliciach Cikkerova, Kuzmányho a Kapitulská umiestnené dopravné značenie Zákaz zastavenia. V deň konania osláv budú uzavreté od 6:00 do 17:00 hod. Kapitulská, Švantnerova, Cikkerova a Kuzmányho ulica aj kvôli bezpečnosti ústavných činiteľov.“

Automobilom a autobusom sa odporúča parkovať pri malej stanici Banská Bystrica – mesto, Smrečine a pri Zimnom štadióne.

Program banskobystrických osláv 71 výročia SNP 29.augusta:

10:00 prelet stíhačiek Ozbrojených síl Slovenskej republiky, pietny akt kladenia vencov

10:50 slávnostné zhromaždenie a príhovory oficiálnych hostí

12:00  Ľudová hudba Ďatelinka so sólistami, Otto Voce „a cappella“ group, PUĽS Poddukelský umelecký ľudový súbor, Robo Grigorov, Orchester Cigánski Diabli a hosť Sisa Sklovská

18:00 koncert Štátnej opery Banská Bystrica

21:00 Pamäť v kameni – komponovaný program k 60. výročiu Múzea SNP

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová + ilustračné