Na Kráľovej holi núdzovo pristálo ultraľahké lietadlo

SPRÁVY
0 /

Nebýva zvykom, aby Kráľova bola miestom na pristávanie lietadiel. V pondelok sa to stalo posádke ultraľahkého lietadla, ktorú tvorili muž a žena.

K núdzovému pristátiu utraľahkého lietadla na Kráľovej holi boli dnes dopoludnia privolané dve posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe (VZZS ATE). Ako prvý vzlietol vrtuľník zo strediska Poprad, následne bola privolaná aj posádka z Banskej Bystrice. Utraľahké lietadlo v dopoludňajších hodinách núdzovo pristálo približne 150 metrov pod vysielačom na Kráľovej holi,“

uviedla pre TASR hovorkyňa VZZS ATE Zuzana Turočeková.

Na palube boli dve osoby – muž a žena. Obaja boli po pristátí pri vedomí a komunikovali. Na miesto nehody priletel privolaný vrtuľník z Popradu, ale pre zlé poveternostné podmienky nemohol vysadiť lekára priamo k lietadlu.

Preto pilot vrtuľníka pristál v Telgárte, odkiaľ lekára z previezli k miestu núdzového pristátia zasahujúci hasiči. Medzitým pristál v Telgárte aj vrtuľník z Banskej Bystrice a druhého lekára previezla potom Horská záchranná služba.

Po príchode k lietadlu poskytli záchranári posádke lietadla neodkladné ošetrenie. Žena utrpela poranenie chrbtice a dolnej končatiny, muž bol len podchladený. Po ošetrení previezli oboch pacientov k vrtuľníkom a odtransportovali ich do popradskej nemocnice.

Zdroj: TASR, Foto: HZS