Na Dušičky bude otvorený prístup k hornej bráne rímskokatolíckeho cintorína

SPRÁVY
0 /

Mesto Banská Bystrica má pre svojich obyvateľov dobrú správu. Počas jesenných sviatkov Dušičiek, kedy si pripomíname svojich zosnulých, vodičom vozidiel umožní vjazd z ulice Alexandra Matušku k hornej bráne mestského rímskokatolíckeho cintorína. Mesto tak reaguje na zvýšenú návštevnosť tohto pietneho miesta.

Prístup k hornej bráne cintorína autom bude Banskobystričanom aj návštevníkom mesta umožnený v dňoch 30. októbra 2014 od 7:00 hod. do 3. novembra 2014 do 15:00 hod. Mesto vyzýva vodičov, aby rešpektovali pokyny príslušníkov Mestskej polície ako aj prenosné dopravné značenie.

Banskobystrická samospráva  pristúpila k tomuto kroku aj na základe verejnej kritiky občanov najmä  z rodín seniorov, ktorí majú hrobové miesta v hornej časti cintorína a majú problém prejsť z dolnej brány, kam sa jedine  môžu dostať autom. Táto výnimka bude platiť  iba počas tohtoročných Dušičiek. Optimálne riešenie musia nájsť nové orgány mesta po novembrových voľbách, pretože okrem spriechodnenia prístupovej cesty k cintorínu celoročne za istých podmienok  by si rozbitá vozovka zaslúžila opravu, podobne ako malé parkovisko pri hornej bráne.

Mesto doplnilo zvislé dopravné značenie zákaz vjazdu všetkých vozidiel v oboch smeroch v  máji 2013. Táto zmena bola vykonaná na základe sťažností občanov Matuškovej ulice na znečistenie miestnych komunikácií počas nepriaznivých poveternostných podmienok. Dôvodom bolo aj státie vozidiel na verejnej zeleni, čím bol porušovaný zákon o cestnej premávke. Predmetné dopravné značenie však celoročne umožňuje vjazd vozidiel osobám so zdravotným postihnutím.

Mestská hromadná doprava bude počas sviatkov premávať podľa platných cestovných poriadkov. Jediná zmena sa bude týkať nasadenia veľkokapacitných vozidiel na linke č. 21. V minulosti neboli požiadavky na posilnenie spojov MHD počas sviatkov. Dopravcovia pripravení v prípade potreby posilniť jednotlivé  linkové spoje.

Zdroj: mesto BB, Foto: redakčné