MŠ Na Lúčkach uviedli do predčasného užívania

SPRÁVY
0 /

Materská škola Na Lúčkach funguje v Podlaviciach od septembra 1989 a po takmer 30 rokoch sa dočkala rozsiahlej rekonštrukcie. Na obnovu škôlky získala samospráva nenávratné finančné prostriedky z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Suma po verejnom obstarávaní sa pohybuje vo výške 665 613 eur.

Spoluúčasť mesta tvorí 33 280 eur a nevyhnutné neoprávnené výdavky sú takmer 28 887 eur. Ďalších 100 000 eur bolo vyčlenených z prebytku rozpočtu na obnovu vnútorných priestorov.

 Tak ako sme sľúbili, s príchodom jesene môžeme vidieť aj prvé pozitívne výsledky. Aj keď stavebné práce pokračujú na poslednom z pavilónov Materskej školy Na Lúčkach, nič nám nebránilo v tom, aby sa škôlkari po piatich mesiacoch vrátili naspať do svojich vynovených tried. Spokojnosť na tvári pani riaditeľky, učiteliek i šťastných detí hovorí za všetko. Som presvedčený, že nové bezpečné priestory skvalitnia škôlkarom pobyt, pedagógom i zamestnancom prevádzku a výchovno-vzdelávací proces,“

hovorí primátor Ján Nosko.

 Zrealizovanými stavebnými úpravami sa škôlka zaradila medzi nízkoenergetické budovy. Opatrenia na zníženie energetickej náročnosti spočívali v zateplení obvodovej steny, striech, spojovacích chodieb, stropov, výmene okien, dverí, osvetlenia či elektrických rozvodov. K ďalším krokom patrila komplexná obnova systému ústredného kúrenia a teplej vody,  riadené vetranie s rekuperáciou, tieniaca technika.

Okrem toho sa opravili prízemné terasy a bol vybudovaný bezbariérový vstup. Začiatok rekonštrukcie odkryl aj viaceré nepredvídané práce, ktoré neboli súčasťou projektu.

V niektorých miestnostiach sme po odstránení pôvodných podláh zistili, že podkladová vrstva je popraskaná a musí sa opraviť. V ďalšej z tried sme po vybúraní betónového poteru odkryli starý kanál pre rozvod teplovodu. Počas čistenia kanalizačných potrubí v budove sme narazili aj na poškodenú kanalizáciu a upchatú kanalizačnú rúru. So všetkými nepredvídanými prácami sme sa museli vysporiadať tak, aby nespôsobovali problémy pri ďalšom užívaní materskej školy,“

približuje Vladimír Brieda, vedúci Oddelenia investičnej výstavby a riadenia projektov MsÚ.

 

Zdroj: Zdenka Marhefková, Foto: mesto BB