Môžeme pripomienkovať Návrh nového územného plánu mesta

SPRÁVY
1 /

Návrh nového územného plánu mesta je na svete! Banskobystričania sa môžu dozvedieť, ako bude vyzerať naše mesto v rokoch 2025 až 2050. Teraz majú občania príležitosť nazrieť do návrhu nového územného plánu mesta a verejne o ňom diskutovať.

leteckyPôvodný a stále platný územný plán mesta pochádza ešte z roku 1976, kedy ho schvaľovala vtedajšia vláda. Nový územný plán sa nezaoberá iba katastrálnym územím mesta, ale pojednáva aj o rozvojovom území medzi Banskou Bystricou a Zvolenom. Tu budú platiť nové urbanistické pravidlá hry pre investorov v danom území. Pri tejto príležitosti je potrebné upozorniť občanov, že z predloženej dokumentácie sa nedozvedia podrobnosti o tom, čo sa stane s ich nehnuteľnosťami o 15 až 40 rokov. Každý však môže vidieť, aké funkčné využitie územia vrátane jeho záujmového priestoru sa v budúcnosti plánuje, aké tu budú platiť záväzné regulatívy a limity ďalšej výstavby. Môžete sa dozvedieť aj to, ako a kadiaľ budú viesť dôležité inžinierske siete a dopravné komunikácie, kde sa rozmiestnia parkovacie plochy, kde bude povolená výstavba a ktoré plochy v meste budú slúžiť verejnej zeleni, akým smerom sa bude mesto rozvíjať.

Faktom je, že podobu nového územného plánu môže každý občan ovplyvniť v zákonnej lehote svojou písomnou pripomienkou. Predtým môžete prísť na mestský úrad a nahliadnuť do pripravenej dokumentácie, zároveň sa spýtať odborníkov, čo chcete vedieť o ďalšom rozvoji mesta pod Urpínom aj s jeho okolím. 2.júna 2010 predložilo Mesto Banská Bystrica na verejné pripomienkovanie Návrh územného plánu mesta. Do 2.júla 2010 môžu občania spolu s fyzickými a právnickými osobami podávať písomne na Mestský úrad v Banskej Bystrici svoje konkrétne pripomienky k Návrhu nového územného plánu a ku „Koncepcii rozvoja mesta Banská Bystrica v oblasti tepelnej energie“.

foncorda-za-socialzmufoncorda-dnes

Sídlisko Fončorda za socializmu a dnes

V Klientskom centre banskobystrického Mestského úradu je k nahliadnutiu kompletná projektová dokumentácia v pracovných dňoch od 7:30 hod., v pondelok a v stredu do 17:00 hod., v utorok a vo štvrtok do 16:00, v piatok do 15:00 hod. Kto má k dispozícii internet, môže nájsť celý návrh na webovej stránke mesta (www.banskabystrica.sk). Ak chcete diskutovať priamo so zhotoviteľom návrhu a ostatnými odborníkmi, môžete prísť na verejné prerokovanie Návrhu nového územného plánu mesta Banská Bystrica v stredu 16.júna o 16:00 hod. do Veľkej siene mestského úradu na ČSA 26.

bb-rmxAzda je potrebné dodať, že práce na novom územnom pláne mesta boli zahájené v roku 2007. V rovnakom roku v mestskom zastupiteľstve o jediný hlas neprešiel návrh vtedajšieho hlavného architekta mesta Jána Kupca podporený Slovenskou komorou architektov na dvojkolové spracovanie návrhu tohto základného územnoplánovacieho dokumentu mesta. V prvom kole to mala byť otvorená súťaž filozofických koncepcií rozvoja mesta a až v druhom kole výber zhotoviteľa územného plánu v zmysle vybratej koncepcie ďalšieho smerovania Banskej Bystrice. V priamej obchodnej súťaži zvíťazila bratislavská spoločnosť AUREX, ktorá predtým pracovala na koncepcii územného rozvoja Slovenska. Podklady k novému územnému plánu mesta pripravuje aj Útvar hlavného architekta.

Vlani schvaľovalo mestské zastupiteľstvo Koncept územného plánu. Občania mali vďaka primátorovi Ivanovi Saktorovi možnosť podávať pripomienky nad rámec zákona po dobu 90 dní. Ku konceptu prišlo viac ako 500 písomných pripomienok. Mnohé z nich sa zapracovali do Návrhu územného plánu mesta. Ten je vypracovaný v dvoch variantoch – do roku 2025 a s výhľadom rozvoja mesta až do roku 2050. Po vyhodnotení pripomienok občanov a organizácií bude konečné znenie nového územného plánu napokon schvaľovať mestské zastupiteľstvo, podľa všetkého ešte pred novembrovými komunálnymi voľbami.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Miro Toman), foto: skrycrapercity.com