Mladí bystrickí umelci vyrábajú unikátne luxusné hodinky Molnar Fabry

ZAUJÍMAVOSŤ
6 /

Dvaja mladí Bystričania Michal Molnár a Igor Fábry sa môžu pochváliť priam filigránskou výrobou unikátnych luxusných hodiniek. Ich prácu si cenia nielen exkluzívni klienti, ale aj zahraniční odborníci.

Šikovní šperkári a hodinári z mesta pod Urpínom

„Obaja sme vyučení šperkári a so šperkami sme aj začínali, takže hodinky sme najprv robili len tak popri inej práci. A samozrejme museli sme sa o hodinárstve učiť všetko od piky. Chceli sme si vyrobiť vlastné hodinky, pretože na také poriadne sme nemali,“

hovorí s úsmevom Michal Molnár.

Vo svojej dielni pracujú pod mikroskopom. Ich umeleckým dielom po stovkách hodín jemnej šperkárskej a hodinárskej práce sú originálne luxusné hodinky s umeleckým gravírovaním a odborne vloženými drahými kameňmi.  Do ich „kráľovstva“ na Hornej ulici v Porges Palote  nedávno prenikol portál style.hnonline.sk, ktorý o mladých šikovných Bystričanoch priniesol zaujímavú reportáž.

Skvelá reklama pre Slovensko a Banskú Bystricu vo svete

Šikovní Bystričania chodievajú na hodinárske veľtrhy, kde získavajú dôležité kontakty  a zahraničných dodávateľov. Svet na ich prácu reaguje veľmi pozitívne. Už sa objavili vo viacerých odborných časopisoch, čo je pre malú firmu zo Slovenska veľkým povzbudením a zároveň obrovskou reklamou pre Banskú Bystricu.

„S prvými modelmi sme sa paprali dva roky. Jednému modelu sme sa venovali najdlhšie približne 800 hodín práce. Keby sme to zhrnuli, tak za rok vyrobíme zhruba do desať kusov,“

dodáva Igor Fábry.

Z hodinových strojčekov vytvoria šperk

Molnár a Fábry kupujú strojčeky do hodiniek od renomovaných výrobcov. Ručne šité remienky a drevené luxusné obaly si objednávajú v Paríži. Potom nastupuje ich umelecká práca v dielni. Hodinový strojček zložený z niekoľkých desiatok častí rozoberú do posledného kúska, ktoré potom jednotlivo upravia do nového tvaru, vygravírujú do nich vlastné ornamenty, vsadia drahé kamene alebo ich pozlátia.

Všetko robia s maximálnou presnosťou pod mikroskopom. Keď sú jednotlivé nanovo vypracované  súčiastky hotové, na záver umelci z nich poskladajú unikátne luxusné hodinky. Potom rovnako filigránsky upravia  puzdro a keď treba, ozdobia aj pracku na remienku hodiniek. Výsledkom je originálne dielo na želanie zákazníka.

Originálne kusy pre zákazníkov

„Za tie roky sme sa už naučili, čo môžeme ako upraviť či vynechať, aby hodinky fungovali. Skúšame teraz napríklad titánový zotrvačník so zlatými závažiami,“

vysvetľujú Molnár s Fábrym.

 

Unikátne luxusné hodinky si objednávajú ľudia, ktorí chcú mať na rukách niečo originálne a jedinečné. Podľa bystrických umelcov je to dobrá investícia, pretože takéto unikátne hodinky majú pravidelný servis a vydržia veľmi dlho. O ich cene sa však nehovorí. Ako vravia Molnár s Fábrym, je to kombinácia meniacich sa cien zlata, drahých kameňov a náročnosti práce. V konečnom dôsledku pre ich zákazníkov je rozhodujúca originalita diela a nie cena.

Je zaujímavé, že bystrickú firmu Molnar Fabry vyhľadávajú zákazníci aj preto, že nie je v každej reklame na hodinky. Najväčším úspechom týchto Bystričanov je tzv. kráľovská komplikácia (pridaná funkcia hodiniek) – strojček nazývaný tourbillon v jednom z ich modelov. Ide o zotrvačník umiestnený v samostatnej „klietke“, ktorý nepodlieha gravitácii a je veľmi presný. Tento strojček získali od jedného z najlepších hodinárov sveta Christopha Clareta.

Autor: (tom), Zdroj: style.hnonline.sk, Foto: fb M.F a ilustr.