Ministerstvo zahraničných vecí SR vyzýva dovolenkárov na ostražitosť

SPRÁVY
1 /

Aj pre Bystričanov nastáva čas prázdnin a dovoleniek. Tragédia v tuniskom letovisku Súsa s takmer 40 obeťami najmä z radov turistov po útoku islamského teroristu postavila do pozoru všetkých, ktorí sa chystajú na zahraničnú dovolenku do týchto končín.

Dovolenkári musia byť viac ostražití

Na túto letnú sezónu zabezpečili slovenské cestovné dovolenku v Tunisku zatiaľ zhruba pre 6.000 klientov. Od minulotýždňového piatka, keď na tuniskej pláži terorista zastrelil 38 nevinných ľudí (najviac Britov), opustilo túto krajinu asi 3.000 turistov. Slovákov priviezol domov vládny letecký špeciál.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vyhlásilo:

„V súvislosti s ťažko predvídateľnou bezpečnostnou situáciou v Tunisku po ostatných teroristických útokoch vyzývame slovenských občanov, ktorí sa momentálne nachádzajú v krajine alebo ju chcú navštíviť, aby zachovávali maximálnu obozretnosť, vyhýbali sa masovým zhromaždeniam a pouličným zhlukom ľudí aj po piatkových modlitbách a rešpektovali pokyny bezpečnostných zložiek.“

Rizikové môžu byť ďalšie krajiny

Experti varujú, že letoviská v niektorých moslimských krajinách v súčasnosti nie sú bezpečné pred útokmi islamských teroristov. Podobné útoky ako v Tunisku sa môžu zopakovať napríklad v Egypte, ale osamelí útočníci s si môžu vybrať ktorúkoľvek inú krajinu.

„Ministerstvo zahraničných vecí odporúča dovolenkárom v Tunisku vysokú ostražitosť a rešpekt k pokynom bezpečnostných zložiek a hotelového personálu. Jedným zo zákerných aspektov terorizmu je, že sa nedá odhadnúť, kedy a kde udrie. Slovenské ministerstvo preto situáciu vyhodnocuje v komunikácii s ďalšími partnermi v rámci Európskej únie,“

uviedol  hovorca MZV SR Peter Stano.

Rezort zahraničných vecí na svojej internetovej stránke ďalej uvádza, že neodporúča cestovať do regiónov hraničiacich s Alžírskom a Líbyou. Za bezpečné sú podľa portálu považované zóna prímorských letovísk a hlavné mesto Tuniska.

Niektoré cestovné kancelárie zrušili zájazdy na najbližšie termíny alebo ponúkajú bezplatnú zmenu leteniek do iných destinácií. Každý dovolenkár by sa mal informovať vo svojej cestovke, ako to je. V prípade vynúteného zrušenia zájazdu cestovkou v dôsledku zvýšeného bezpečnostného rizika má klient právo na vrátenie peňazí v plnej výške.

Zvýšené bezpečnostné opatrenia v Tunisku, Grécko na ceste z EÚ…

V Tunisku prijali v letoviskách nové bezpečnostné opatrenia a polícia kontroluje pláže, pripravujú sa ďalšie. Je však na každom turistovi, ako zváži bezpečnostné riziká svojej zahraničnej dovolenky aj s rodinou a či napriek tomu, čo sa stalo, vycestuje.  Odborníci na cestovný ruch v tejto situácii radia vybrať si radšej bezpečné letoviská napríklad v Španielsku či Chorvátsku, aj keď jeden nikdy nevie….

Bystričania isto využijú charterové lety zo Sliača do štyroch dovolenkových miest – Antálye v Turecku, Burgasu v Bulharsku,  egyptskej Hurgady a gréckeho Heraklionu na Kréte. Dovolenkári v Grécku by mali sledovať politicko – ekonomický vývoj situácie v tejto krajine, ktorej hrozí bankrot a vystúpenie z Európskej únie s návratom k drachme.

Zatiaľ majú turisti, na rozdiel od domácich Grékov, voľný prístup k bankomatom, ale čo bude po nedeľnom referende, iba ťažko predpokladať. Preto sa odporúča cestovať do Grécka s finančnou hotovosťou. V každom prípade zvýšenie ostražitosti pred zahraničnou dovolenkou nikomu neuškodí, skôr naopak…

Autor: (tom), Foto: zahr. agentúry