Ministerka spravodlivosti pletie bič na extrémistov a neonacistov

SPRÁVY
8 /

Na množiace sa prejavy popierania holokaustu, šírenia extrémizmu,  neonacizmu a rasovej neznášanlivosti  na Slovensku, ktoré sa tiahnu naprieč celou Európou a zasahujú až do USA, reaguje ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Žitňanská pripravila novelu Trestného zákona a Trestného poriadku, podľa ktorej sa budú dať účinnejšie postihovať tieto trestné činy. Tieto dnes zostávajú vo veľkej miere nepostihnuteľné pre ich sporný výklad zo strany policajných vyšetrovateľov a prokurátorov. Novela práve ide do medzirezortného pripomienkovania.

Ministerka spravodlivosti navrhuje, aby takéto trestné činy riešil Špecializovaný trestný súd, pričom sa upraví aj definícia rasovo motivovaného trestného činu. Lucia Žitňanská vysvetľuje:

„Na to, aby bolo možné trestný čin klasifikovať ako rasovo motivovaný, už nebude nevyhnutná len skutočná, ale aj domnelá príslušnosť jednotlivca alebo osôb k niektorej rase, národu, národnosti či etnickej skupine.”

Napríklad ak pozdrav „Na stráž“ doposiaľ nebol trestným činom, lebo hajlujúci človek nezdvihol pravicu do výšky očí, či uniforma alebo vlajka iba pripomínala gardistické alebo nacistické symboly, či články na sociálnych sieťach alebo tlačovinách sa len podobali na popieranie holokaustu alebo vyvolávanie rasovej neznášanlivosti, po prijatí novely to bude stačiť na vznesenie obvinenia. Mal by vzniknúť aj osobitný znalecký odbor pre oblasť extrémizmu.

Účinnejšie trestanie prejavov extrémizmu  na Slovensku podporuje aj podpredseda vlády pre investície Bystričan Peter Pellegrini, ktorý na svojom facebookovom profile napísal:

„Takto pred rokom som na oslavách 71.výročia SNP vo svojom príhovore povedal že od nás všetkých musí zaznieť jasný odkaz – nestrpíme a nebudeme tolerovať, aby po uliciach našich miest pochodovali páni vo vojenských bagandžiach a aby oživovali nacistické uniformy. Nestrpíme násilie voči nevinným a bezbranným občanom. Zdá sa, že tieto moje slová sú aktuálne aj dnes, preto náš hlas odporu musí zaznieť hlasnejšie a rozhodnejšie.“

Je pozitívne, že na otvorené prejavy extrémizmu u nás dokáže reagovať aj občianska verejnosť. Na poslednej protiislamskej demonštrácii extrémistov v Bratislave bolo menej ľudí, ako na susednej demonštrácií antifašistov, ktorej sa zúčastnilo aj viacero známych osobností.

A takto to vyzeralo v tábore extrémistov:

Autor: (tom), Foto: ilustračné