Ministerka kultúry Ľubica Laššáková a zmeny v zastupiteľstve mesta i kraja

SPRÁVY
1 /

Zmeny v zastupiteľstvách po odchode poslankyne na ministerstvo kultúry

Na rozdiel od poslancov NR SR, ktorí môžu byť súčasne aj poslancami mestských či krajských parlamentov, u členov vlády by to bol konflikt záujmov. Preto sa bude musieť Ľubica Laššáková vzdať svojho poslaneckého mandátu v meste Banská Bystrica i v Banskobystrickom samosprávnom kraji, kde bola nedávno na návrh župana Jána Luntera zvolená poslancami za podpredsedníčku BBSK.

„Podpredsedu BBSK volia na návrh predsedu poslanci zastupiteľstva. Preto bude vecou dohody medzi poslaneckými klubmi a predsedom, či bude nový podpredseda vymenovaný a prípadne aké bude mať kompetencie,“

uviedol hovorca BBSK Matej Bučko.

Ďalším podpredsedom kraja je primátor Hriňovej Stanislav Horník. O tom, či a kto nahradí Ľubicu Laššákovú na tomto poste, sa musí dohodnúť župan s poslaneckými klubmi.

V banskobystrickom mestskom zastupiteľstve by mal za Laššákovú nastúpiť prvý náhradník  Marek Odaloš, ktorý kandidoval ako nestraník a mal by posilniť klub Banskobystrickej alternatívy. Do krajského zastupiteľstva by ako náhradníčka mala nastúpiť nestraníčka Katarína Belicová.

Ako to všetko napokon dopadne, sa dozvieme po Veľkej noci. V každom prípade Ľubica Laššáková bola výraznou mestskou i krajskou poslankyňou. Svoj kvality a nadobudnuté skúsenosti bude musieť teraz preukázať v ministerskom kresle, aby presvedčila aj kultúrnu obec v Bratislave, že Bystričanka má na to.

Ministerka Ľubica Laššáková už naplno zaberá 

Podobne ako v banskobystrickom mestskom zastupiteľstve chce aj na celoštátnej úrovni prispieť k pozitívnemu posunu v oblasti rozvoja kreatívneho priemyslu, ktorému prisudzuje výrazný ekonomický potenciál. Ľubica Laššáková počas prvých dní na ministerstve  kultúry uviedla:

„Tejto agende som sa venovala hneď v prvý deň pôsobenia. Po dôkladnej analýze návrhov a potrebných krokov, ktoré s nimi súvisia, budem dbať aj na intenzívnu propagáciu. Rezort kultúry už zaoberá návrhom výzvy na projektové zámery pre centralizovanú podporu.“

Tá je zameraná na budovanie kreatívnych centier v regiónoch. Zároveň na ministerstve kultúru pod vedením Laššákovej už pripravujú výzvu na decentralizovanú podporu, ktorá je určená pre malé a stredné podniky v kultúrnom a kreatívnom priemysle.

 

Autor: (tom), Foto: ilustračné