Ministerka kultúry Ľubica Laššáková nebude poslankyňou mesta ani kraja

SPRÁVY
0 /

Nová ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) sa po menovaní do štátnej funkcie vzdala poslaneckých mandátov v mestskom i krajskom zastupiteľstve. Na Úrade BBSK nebude vykonávať ani funkciu podpredsedníčky samosprávneho kraja

Na rozdiel od poslancov NR SR je funkcia mestského či krajského poslanca nezlučiteľná s pozíciou ministra. Preto v mestskom zastupiteľstve Banská Bystrica zostávajú poslanci slovenského parlamentu Martin Klus (SaS) a Viera Dubačová (Spolu – občianska demokracia), ktorá je navyše aj poslankyňou v zastupiteľstve BBSK.

V banskobystrickom mestskom zastupiteľstve by mal za Ľubicu Laššákovú na utorkovom zasadnutí poslancov nastúpi  prvý náhradník  Marek Odaloš, ktorý kandidoval ako nestraník a mal by posilniť klub Banskobystrickej alternatívy. Do krajského zastupiteľstva miesto ministerky kultúry príde ako náhradníčka nestraníčka Katarína Belicová.

Čo sa týka uvoľneného podpredsedníckeho  postu na Úrade BBSK po Ľubici Laššákovej, ešte nie je známe, kto naň popri Stanislavovi Horníkovi, ktorý je zároveň primátorom Hriňovej, nastúpi.

„Na pozíciu podpredsedu BBSK som zatiaľ žiadne návrhy nedostal. Očakávam rokovania v poslaneckých kluboch, ale máme tipy, ktoré s nami aktívne spolupracovali a pridávali sa k našim programom,“

uviedol bystrický župan Ján Lunter, ktorý poslancom navrhuje mená svojich podpredsedov. Nevyjadril sa k tomu, či tento post pripadne opäť najsilnejšiemu klubu SMER-SD, SMK.

Autor: (tom), Foto: ilustračné