Ako mestský poslanec zneužil školu vo svojom volebnom obvode na politické ciele ĽSNS

SPRÁVY
19 /

Kauza „Tematického týždňa“ na bystrickej ZŠ Slobodného slovenského vysielača na Skuteckého ulici má zaujímavé vyústenie. Hlavnú úlohu v nej zohral mestský poslanec Jaroslav Kuracina a Kotlebova ĽSNS.

Na začiatku bola návšteva Kuracinu a spol. na ZŠ

V pondelok sme pátrali po stopách vzniku a dôvodov medializovanej kauzy na mestskej ZŠ SSV na Skuteckého. Dozvedeli sme sa zaujímavé informácie.

Vo štvrtok 26. mája dopoludnia prišiel do školy, kde chodia jeho dve deti z prvého manželstva, mestský poslanec Jaroslav Kuracina v sprievode troch mužov. Jeden z nich si v kancelári riaditeľky školy  stal ku dverám, ďalší dvaja, medzi ktorými bol poslanec NR SR za Kotlebovu ĽSNS Jan Mora, sedeli za stolom s Kuracinom

Jaroslav Kuracina ešte v ten istý deň o 11:18 hod. na svojom facebookovom profile interpretoval toto stretnutie slovami:

„Tak som sa dozvedel, že budúci týždeň budú mať v škole, kde chodia moje deti prezliekací týždeň. Že prvý deň by mali byť v retro štýle, druhý v profesijnom. To by bolo v poriadku. Až na to, že vo štvrtok majú prísť prezlečené za INÉ POHLAVIE!!!. Za mojich čias nebola pre chlapca hroznejšia potupa, než ho donútiť ísť na verejnosť v dievčenských šatách!!!

Kvôli tomu bol na škole za pani riaditeľkou Zuzanou Sedláčekovou:

„Našťastie bez pripomienok akceptovala môj názor a sľúbila vydať obežník týkajúci sa štvrtku s tým, že deti nemusia prísť prezlečené za iné pohlavie. Otázka je, ako to vyzerá na iných školách Slovenska!!!! Chlapi, nedovoľte aby vám traumatizovali synov. Nedovoľte, aby vašim synom podsúvali, že chodiť ako buzerant je normálne!!!!“

V skutočnosti išlo len o jeho žiadosť, aby sa zrušil prezliekací štvrtok, keď v tento deň po dohode s učiteľmi chceli prísť žiaci do školy na základe dobrovoľnosti chlapci prezlečení za dievčatá  a naopak. S tým riaditeľka školy súhlasila a zmenila to na rozprávkové postavy, za čo sa jej Kuracina poďakoval. Zdalo sa, že tým sa celý problém vyriešil….

Mediálna kampaň proti riaditeľke, škole a deťom

Nasledujúci deň v piatok 27. mája však vychádza v Konzervatívnom denníku – Hlavné správy konšpiratívny článok „Vymývanie hláv slovenským deťom. V rámci prezliekacieho týždňa sa žiaci majú prezliekať za iné pohlavie“, ktorý sa šíri na sociálnych sieťach. Podľa Kuracinu sa iniciatíva školy nedá nazvať inak, ako vymývanie detí a indoktrinovanie ich zhubnou gender ideológiou. Človek si vraj môže zmeniť pohlavie podľa toho, ako sa cíti, bez ohľadu na jeho fyzické pohlavie.

Kuracinovi telefonuje riaditeľka Zuzana Sedláčeková, aby tieto dezinformácie stopol, čo jej síce prisľúbil, ale nič v tej veci neurobil. Telefonicky sa s ním spája aj primátor Ján Nosko, ale nič nepomáha. Plánovaná mediálna dezinformačná kampaň sa už spustila.

Politická propaganda ĽSNS

Podvečer prichádza na scénu Kotlebova ĽSNS s politickým vyhlásením na webe. V ňom sa okrem iného uvádzalo, že 27. mája dopoludnia kontaktoval poslanec MsZ Jaroslav Kuracina predsedu ĽS Naše Slovensko a banskobystrického župana Mariana Kotlebu s tým, že budúci štvrtok sa na jednej zo základných škôl v Banskej Bystrici, ktorej zriaďovateľom je mesto Banská Bystrica, majú chlapci prezliekať za dievčatá a dievčatá za chlapcov. Malo sa tak udiať v rámci akcie „Mesiac LGBTI pod Urpínom“, čo však nebola pravda.

„Pán Kuracina žiadal, aby sme mu pomohli niečo spraviť, lebo on svoje dve deti do takejto úchylnej akcie nezapojí. Predseda ĽSNS Marian Kotleba okamžite reagoval. Za riaditeľkou ZŠ SSV vyslal trojčlennú skupinu na čele s poslancom NR SR Jánom Morom. K tejto skupine sa pripojil aj samotný Jaroslav Kuracina ako zhrozený rodič, ale aj ako poslanec MsZ,“

stálo v tomto vyhlásení.

Nasledovala facebooková reakcia poslanca NR SR Borisa Kollára, podľa ktorého treba na toho, kto vymyslel prezliekací deň „zobrať palicu a poriadne ho vymlátiť po tej sprostej hlave“. Na mailovú adresu riaditeľky školy chodia celý víkend výhražné maily od anonymov plné nenávisti a urážok, medzi ktorými nechýba ani hrozba smrťou…

V nedeľu večer sa na sociálnych sieťach objavuje účelovo zostrihané video Kotlebovej ĽSNS zo štvrtkového stretnutia riaditeľky školy s Kuracinom a tromi ľuďmi od predsedu tejto strany….

Tajné nahrávanie rozhovoru s riaditeľkou školy na video

Postup poslanca MsZ a ľudí od Kotlebu proti riaditeľke a škole odsúdili v pondelok 30. mája zamestnanci ZŠ SSV aj vedenie mesta Banská Bystrica. Ako sa dozvedáme, jeden z Kotlebových mužov sediacich pri Kuracinovi  tajne natáčal rozhovor s riaditeľkou  bez jej vedomia. Zmanipulované video s účelovými politickými titulkami potom zverejnila ĽSNS na internete, pochopiteľne bez súhlasu nahrávaného, ale s vedomím Kuracinu..

Podľa právnikov v zmysle ustanovení § 11 až 16 Občianskeho zákonníka v platnom má každá fyzická osoba právo na ochranu svojej osobnosti, najmä života a zdravia, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti, súkromia, ochranu mena a prejavov osobnej povahy

To znamená, že nikto vás nemôže fotiť či natáčať bez vášho vedomia a súhlasu, ktorý nemusí byť len písomný, postačuje aj ústny. Zákon pozná výnimky, kedy súhlas na vyhotovenie fotografie či videa nie je potrebný (tzv. zákonné licencie):

  1. ak sa fotografie či video použijú na úradné účely na základe zákona (napr. v trestnom konaní na identifikáciu osoby);
  2. na vedecké, umelecké účely, pre tlačové, rozhlasové a televízne spravodajstvo.

Aj pri takomto vyhotovení a použití fotografií či videa toto nesmie byť v rozpore s oprávnenými záujmami fyzickej osoby.  Je zrejmé, že v prípade zverejnenia videa ĽSNS išlo o neoprávnený zásah do práv na ochranu osobnosti riaditeľky školy. Preto uvažuje o podaní trestného oznámenia v príslušnej veci na Okresnú prokuratúru v Banskej Bystrici.  

Čo sa týka nenávistnej mediálnej kampane proti riaditeľke ZŠ SSV na Skuteckého, v tejto veci už začala voči interpretom a šíriteľom nepravdivých informácií konať  v právnom zastúpení renomovaná advokátska kancelária IKRÉNYI & REHÁK, s.r.o. z Bratislavy. Pokiaľ nedôjde k bezodkladnému zamedzeniu porušovania práv ich mandantky na ochranu osobnosti a jej dobrého mena, bude advokátska kancelária vymáhať cestou súdu nároky na primerané zadosťučinenie s náhradou spôsobenej škody.

Bezprecedentný útok poslanca MsZ na mestskú inštitúciu

Ponovembrová história banskobystrickej mestskej samosprávy nepozná prípad, aby poslanec MsZ lživo mediálne zaútočil na mestskú školu cez župana a predsedu politickej strany, mimo kompetencií jediného oprávneného konať v tejto veci – primátora mesta.

Je to o to závažnejšie, že tento politický útok sa priamo dotýka školy, riaditeľky, zamestnancov a žiakov ZŠ SSV v Banskej Bystrici. Jedná sa o základnú školu, ktorá je dlhodobo hodnotená ako jedna z najlepších na Slovensku a robí dobré meno nášmu mestu.  

Otázka znie, či Jaroslav Kuracina, ktorý sa dostal do mestského zastupiteľstva dodatočne ako náhradník po náhlom úmrtí poslanca Jozefa Pikulu, neporušil aj svoj poslanecký sľub:

„Sľubujem na svoju česť a svedomie, že budem riadne plniť svoje povinnosti, ochraňovať záujmy obce  a Slovenskej republiky. Ústavu Slovenskej republiky, ústavné zákony, zákony a ostatné všeobecne záväzné právne predpisy budem pri výkone svojej funkcie poslanca uplatňovať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.“

Zamestnanci napadnutej školy v žiadnom prípade nesúhlasia s tým, aby  extrémistické skupiny  v Banskej Bystrici zasahovali nielen do činnosti kultúrnych organizácií, ale už aj školstva, aby poslanci mestského zastupiteľstva zneužívali svoje postavenie. Z radov občianskej verejnosti zaznievajú hlasy vyzývajúce Jaroslava Kuracinu, aby sa vzdal poslaneckého mandátu..

Autor: (tom), Foto: ilustračné