Mestská samospráva už opravuje rozbité cesty a chodníky, je ich dosť aj v Sásovej

SPRÁVY
9 /

Ako sme informovali, mesto Banská Bystrica využije z vládnej dotácie 656.000 eur na rekonštrukciu rozbitých ciest a chodníkov na základe vyhodnotenia ich stavebného stavu. Prednosť dostanú najkritickejšie úseky v jednotlivých volebných obvodoch, ostatné sa budú opravovať z financií vyčlenených v mestskom rozpočte.

„Z mimorozpočtových zdrojov od vlády SR sa bude čerpať pomerne pre všetky mestské časti, čiže nebude sústredená priorita len v centre mesta alebo len na jeden zaťažený smer,“

dodal predseda dopravnej komisie Marek Modranský.

Mesto spravuje okolo 170 kilometrov ciest a zhruba v rovnakej dĺžke chodníkov. Počas zimnej údržby je to takmer 166 kilometrov vozoviek, okolo 50.000 m2 parkovísk a 119.000 m2 chodníkov s verejnými priestranstvami.

Hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová zhodnotila aktuálny stav v meste slovami:

„Na základe januárovej obhliadky stavu mestských komunikácií je 180 úsekov vrátane vnútroblokov  vo veľmi zlom stave v stupni 4 a 5.“

Jeden asi 200-metrový sa nachádza na Karpatskej ulici a miestni obyvatelia ho nazývajú tankodrom. Na základe ich upozornenia sme sa tam boli pozrieť a museli sme im dať za pravdu. Toľko dier s priemerom až do 180 cm sa len tak nevidí. Rekonštrukcia tejto vozovky nevystačí len s ich zaplátaním, ale zrejme sa tu bude musieť vymeniť celá vrstva asfaltu. Na Strážovskej začali s opravou celého úseku už v pondelok.

Na druhej strane sme si všimli, že niektoré diery na cestách v Sásovej i Rudlovej sa už podarilo vyplniť asfaltom. Na opravu čakajú aj chodníky, ktoré sa nepodarilo zrekonštruovať vlani, keď sa robili plošné opravy Tatranskej a Starohorskej.

„Lokálne opravy sa zrealizovali na uliciach Hutná, Tatranská, Starohorská, Poľná, Sládkovičova, Bernolákova, Komenského, Školská a na Malachovskej i Zvolenskej ceste. Rovnako na Hronskom predmestí, na komunikáciách v miestnej časti Rudlová, na Švermovej a Jilemnického ulici,“

informovala  vedúca  oddelenia údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí MsÚ Banská Bystrica Renáta Hláčiková.

Mesto na základe  vyhodnotenia stupňa porúch miestnych komunikácií objednávajú opravy poškodených úsekov. Práce by mali byť  hotové do letných prázdnin.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová+archívne