Mesto žije oslavami Povstania, Kotleba otvoril na úrade výstavu o Ukrajine

SPRÁVY
2 /

Hoci celá Banská Bystrica a viaceré povstalecké obce v našom kraji žijú oslavami 70.výročia SNP, bystrický župana Marian Kotleba má iné priority. V priestoroch Úradu BBSK na Námestí SNP otvoril v predvečer osláv Povstania výstavu fotografií z vojnovej Ukrajiny.

Vo štvrtok popoludní sme sa boli na to pozrieť. Na vchodovej bráne nás víta panel s informáciou že sa jedná o výstavu „Hrôzy vojny“. Na vrátnici nás informoval Kotlebov brat  Marek, že výstava je na 1.nadzemnom podlaží.

Je to tak. Na vstupnom paneli je text aj s kópiou  listu župana Kotlebu adresovaného ešte bývalému ukrajinskému prezidentovi Janukovyčovi. V ňom mu začiatkom roka vyjadroval podporu pred jeho útekom do Ruska počas revolúcie v Kyjeve, ktorá sa rozšírila po celej krajine, až skončila odtrhnutím Krymu a vojnou s povstalcami vo východnej časti.

Na stenách visia za sklom naturalistické fotografie zabitých ľudí  z Ukrajiny. Podľa informácií z krajského webu ich autormi sú Ukrajinci Sergej a Oleg Muzykovci. Hrôzostrašné fotografie zakrvavených či  spálených tiel  majú zachytávať začiatok a priebeh masakry, ktorá sa udiala 2. mája 2014 v centre ukrajinskej Odesy…

Nevedno,  komu a  čomu má slúžiť táto výstava, ale je zrejmé, že sa zameriava proti súčasnej ukrajinskej vláde. Na druhej strane nehovorí nič o tom, čo sa deje na Ukrajine pri ruských hraniciach zo strany proruských povstalcov podporovaných ruskou armádou.

O Kotlebovi je známe, že má odmietavý vzťah k SNP, ale zbožňuje Tisa a vojnový Slovenský štát, ktorý kolaboroval s Hitlerom.  Aj preto ho ako jediného župana nepozvali na oficiálne oslavy SNP 29.augusta, pričom deň potom sa bude pod oknami jeho úradu na Námestí SNP odohrávať historická rekonštrukcia mobilizácie slovenských dobrovoľníkov do Povstania.

„To, že tam nie som pozvaný, neznamená, že sa tam neprídem pozrieť.  SNP  znamenalo koniec nášho samostatného Slovenského štátu, čiže z tohto pohľadu, keď to hodnotím, nemôžem sa k tomu nejako veľmi pozitívne vyjadriť,“

uviedol pred časom pre médiá.

Viacerí Bystričania si kladú otázku, čo urobí Marian Kotleba počas osláv SNP? Vo štvrtok podvečer sme videli viacero členov ĽSNS na Úrade BBSK i pred ním. Uvidíme, ibaže oni ani zďaleka  nie sú stredobodom pozornosti nastávajúcich sviatočných dní spojených s oslavami Povstania. Tým vonkoncom nie je ani spomínaná výstava o hrôzach vojny, ktorá budí skôr dojem trucpodniku, podobne ako chystaný piatkový protest ľavicových extrémistov „Vzdor“ v  mestskom parku.

Autor: (tom), Foto: redakčné