Mesto rozdeľovalo prebytok hospodárenia a má nového hlavného kontrolóra

SPRÁVY
7 /

Mesto Banská Bystrica hospodárilo za minulý rok s prebytkom viac ako 4 milióny eur. Na utorkovom mestskom zastupiteľstve poslanci schválili výsledky hospodárenia a záverečný účet mesta za rok 2017, rozdelili prebytok na investície.

Nový poslanec i hlavný kontrolór

Na úvod zastupiteľstva zložil poslanecký sľub náhradník za nedávno vymenovanú ministerku kultúry SR Ľubicu Laššákovú. Novým mestským poslancom sa stal Marek Odaloš, ktorý posilní rady klubu Banskobystrickej alternatívy.

Mestskí poslanci volili aj nového hlavného kontrolóra mesta, keďže Ivanovi Petrovičovi skončilo funkčné obdobie. Z 11 kandidátov v druhom kole voľby uspel Ján Šabo,  doterajší poslanec MsZ za koalíciu SMER-SD, SNS, ktorý porazil Jakuba Bebeja, vedúceho priestupkového oddelenia Okresného úradu v Banskej Bystrici.

Nový hlavný kontrolór sa ujme funkcie 1. mája. Miesto Jána Šaba nastúpi do mestského zastupiteľstva náhradník, ktorým je bývalý poslanec a lekár Marián Hlaváč z koalície SMER-SD, SNS. Hlavný kontrolór je volený na 6 rokov.

Prebytkové hospodárenie ako zdroj investícií

Mesto Banská Bystrica ku koncu roka 2017 hospodárilo s prebytkom bežného a kapitálového rozpočtu v sume viac ako štyri milióny eur. Z toho pôjde do rezervného fondu vyše 800 tisíc eur.

Viac ako 2,5 milióna eur bude zdrojom tvorby Fondu minulých rokov, ktorý sa  použije  na financovanie viacerých investičných zámerov. Mesto napríklad plánuje investovať okolo jeden milión eur na vybudovanie mestského mládežníckeho futbalového centra v mestskej časti Radvaň, 500 tisíc eur na rekonštrukciu Mestského parku či 330 tisíc eur na rekonštrukciu Vojnového cintorína z I. svetovej vojny v časti Majer.

„Z prebytku rozpočtu sme vyčlenili viac ako 80 000 eur na rekonštrukciu detských ihrísk na najväčšom banskobystrickom sídlisku Rudlová – Sásová.   S viceprimátorom Jakubom Gajdošíkom sme pred dvoma mesiacmi sľúbili, že všetky detské ihriská, ktoré sa musia odstrániť, budú nahradené novými modernými hracími prvkami, takže tento sľub spolu s ďalšími kolegami poslancami plníme.  Zároveň sme vyčlenili ďalšie zdroje na sľúbenú rekonštrukciu športového ihriska na Strážovskej ulici,

uviedol po zasadnutí zastupiteľstva poslanec Michal Škantár.

Výšku prebytku bežného a kapitálového rozpočtu a následne aj celkovú výšku výsledku rozpočtového hospodárenia za rok 2017 ovplyvnili viaceré faktory. Bola to najmä vyššia suma podielových daní o viac ako 1,2 miliónov eur v porovnaní so schváleným rozpočtom. Ďalej úspora finančných prostriedkov z dôvodu väčšej transparentnosti a prísnosti pri obstarávaní tovarov, služieb a stavebných prác, nerealizovanie niektorých plánovaných investícií a výdavkov či ich presun do roku 2018.

Úvery na investičné projekty refinancované z eurofondov

Zastupiteľstvo schválilo aj prijatie úverov vo výške viac ako 4,6 milióna eur na financovanie investičných projektov, pričom polovica  z nich bude následne refinancovaná zo schválených europrojektov.

Investíciu takmer 1,3 milióna eur si vyžiadajú  nové kremačné pece Krematória v Kremničke. Mesto poskytne 530 tisíc eur na vybudovanie dvoch parkovísk na Tulskej ulici, 288 tisíc eur pôjde do obnovy a modernizácie zanedbaného športového areálu ZŠ  na Tajovského ulici v Podlaviciach.

Z úverových zdrojov samospráva investuje 170 tisíc eur do obnovy miestnych komunikácií na Jegorovovej ulici. Prijaté úvery na projekty, ktoré budú z 95 percent refinancované z eurofondov, zastupiteľstvo schválilo v celkovom objeme vyše 2,35 milióna eur. Pôjde o rozširovanie kapacít materských škôl na Karpatskej a Strážovskej ulici, rekonštrukciu budov MŠ na Ulici 9. mája, Karpatskej a Strážovskej.

Okolo 610 tisíc eur mesto vyčerpá na výstavbu cyklotrasy medzi Europou a Podlavicami. 58 tisíc eur je určených na vybudovanie multifunkčného ihriska v areáli ZŠ Spojová. K tomu treba pripočítať vládnu dotáciu na športoviská v Banskej Bystrici a Osrblí vo výške tri milióny eur.

 

Autor: (tom), Foto: ilustračné