Mesto pokračuje v realizácii projektov s podporou mimorozpočtových zdrojov

SPRÁVY
0 /

Banskobystrickej samospráve sa darí na svoje investičné projekty získavať aj mimorozpočtové zdroje z eurofondov či rôznych grantov s potrebným spolufinancovaním.

zaares

Podpora elektromobility           

Projekt „Podpora elektromobility v meste Banská Bystrica“ bol podaný v rámci výzvy Environmentálneho fondu v apríli tohto roka. Predmetom projektu bol nákup elektromobilu kategórie N1 s najväčšou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3,5 t.

Komunálne vozidlo je cisternou s objemom 1 500 litrov vhodné do mesta pre tichú a bezemisnú prevádzku s výbornými manévrovacími schopnosťami. Bude využívané na činnosti nehospodárskeho charakteru súvisiace s údržbou mestskej zelene a spevnených plôch. Celková suma projektu je 35 500 eur, pričom 13 000 eur predstavuje dotácia a 22 500 eur spolufinancuje mesto.

komunalny elektromobilVedúci Oddelenia investičnej výstavby a riadenia projektov MsÚ Banská Bystrici Vladimír Brieda uvádza:

„Ide o pilotný projekt, ktorého cieľom je zníženie spotreby energie, emisií škodlivých látok a hladiny hluku z dopravy. Zlepšením životných podmienok sa zvýši spokojnosť obyvateľov a menej prašná a hlučná doprava bude mať pozitívny vplyv na ľudské zdravie.“

.Zároveň sa znížia náklady na prevádzku, údržbu a servis komunálneho vozidla, čo bude mať aj výrazný ekonomický prínos.

nabijanie

Obnova bašty

Predmetom projektu „Obnova bašty mestského opevnenia a priľahlého zadného dvorného traktu meštianskeho domu v Banskej Bystrici“ je vypracovanie projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie v súlade s podmienkami danými Krajským pamiatkovým úradom.

Cieľom projektu je obnova nehnuteľnej národnej kultúrnej pamiatky bašty s priľahlým a priľahlého dvora. Bašta pri Lazovnej bráne sa nachádza na Katovnej ulici a je jednou zo siedmich dodnes zachovaných bášt mestského opevnenia. Bola postavená v druhej polovici 16. storočia, pričom priľahlá prístavba meštianskeho domu na Lazovnej ulici pochádza z 19. storočia.

basta4

Občianske združenie Laputa, ktoré má objekt v prenájme, tu plánuje zriadiť rezidenčný literárny dom pre spisovateľov. V dome sa budú organizovať kultúrne podujatia pre širokú verejnosť, rezidenčné pobyty pre domácich a zahraničných spisovateľov.

Žiadosť o dotáciu bola podaná v novembri 2017 v rámci výzvy programu „Obnovme si svoj dom“ vyhlásenej Ministerstvom kultúry SR. Celková suma projektu je 12 900 eur, pričom schválená suma dotácie predstavuje 12 000 eur. Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

basta3

 

Zdroj: Radničné noviny , Foto: ilustračné