Mesto obnovilo hroby padlých vojakov v prvej svetovej vojne

SPRÁVY
2 /

Uplynulé sté výročie vypuknutia prvej svetovej vojny si mesto Banská Bystrica uctilo komplexnou obnovou hrobov vojakov, ktorí hrdinsky padli počas tejto tragickej udalosti. Na hroby, ktoré sú umiestnené na rímsko-katolíckom cintoríne, pribudnú v najbližších dňoch aj mená padlých vojakov.

Obnovu približne 160 hrobov na rímsko-katolíckom cintoríne realizovalo mesto v rámci dvoch etáp od roku 2013. Prácam na cintoríne predchádzala odborná štúdia vypracovaná Útvarom hlavného architekta v Banskej Bystrici, ktorú následne schválilo ministerstvo vnútra. Autorom finálnej štúdie obnovených hrobov je Ing. arch. Peter Lapin.

„Konečná podoba hrobov uplatňuje minimalistický princíp bez realizácie hrobovej obruby. Pamätný hrobový prvok je situovaný vo vertikálnej polohe, pričom hrob je doplnený o drevený kríž, ktorý je umiestnený na jednoduchom betónovom podstavci,“

hovorí vedúca oddelenia kultúry na mestskom úrade Jana Pelikánová.

Hlavné práce na prelome rokov 2013 a 2014 zahŕňali výrobu krížov a betónových podstavcov, ich následnú montáž na hroby a dopravu zeminy potrebnej na zatrávnenie povrchu. Obnova hrobov prebiehala v rámci dvoch etáp, nakoľko práce v teréne museli byť prerušené kvôli poveternostným podmienkam počas jesene a zimy.

Na projekt získalo mesto príspevok od Ministerstva vnútra SR v hodnote 2.200 eur. Zvyšné finančné prostriedky v hodnote 7.800 eur financovalo mesto z vlastných zdrojov.

Zdroj: mesto BB