Mesto obnoví parčík s fontánou pred bývalou Hungáriou z eurofondov

SPRÁVY
8 /

Hovorili Vám niekedy starí rodičia o tom, ako sedávali v parku pred bývalou Hungariou, počúvali žblnkot vody vo fontáne a opájali sa vôňou bielych orgovánov? Keby ste sa dnes vybrali hľadať toto miesto, už ho nenájdete. Ako nemý svedok histórie  tu stojí posledný biely orgován.

História parčíku a fontány pred Hungáriou

Tak začína reportáž TV Hronka o parčíku trojuholníkového pôdorysu s fontánou v centre mesta, pred budovou bývalej kaviarne Hungária (dnes Komunálna poisťovňa).

„Pôvodný parčík s malou fontánou zriadili v roku 1898, dva roky po dokončení budovy vtedajšieho nájomného domu Mestskej sporiteľne. Už rok predtým v budove otvorili kaviareň a reštauráciu. V parčíku vysadili viaceré ozdobné dreviny, najmä orgován. Vytvorilo sa tak príjemné zelené zátišie prakticky v strede Hornej ulice,“

hovorí Pavel Gender, predseda OZ Permon.

Nádherná fontána v parčíku s orgovánmi a lavičkami, s otvorenou letnou terasou so stolmi a stoličkami, čašníci obsluhujúci hostí za zvuku padajúcej vody prýštiacej z trysiek fontány. Dnes je to žiaľ iba smutná spomienka. V prvej polovici štyridsiatych rokov minulého storočia orgovány vyrúbali a parčík približne o tretinu dĺžky rozšírili. Na prelome 50. a 60. rokov v jeho najširšej časti vybudovali novú fontánu, ktorej nefunkčný skelet tu stojí dodnes.

Po technickej stránke možno túto fontánu prirovnať k našej najväčšej kamennej fontáne na Námestí SNP. Štyri nezávislé vodné okruhy tvorili fantastický vodotryskový efekt. V strede sa nachádza jedna široká tryska, ktorá striekala hrubý prúd vody kolmo dohora. Okolo sú dva sústredné kruhy menších trysiek, pričom ten bližšie k stredu striekal oblúkom k vonkajšiemu okraju fontány.

Druhý okruh zase kolmo dohora podporoval hlavnú stredovú trysku. Na obvode celej fontány je posledný, najbohatší okruh, ktorý je osadený pod okrajom fontány a jeho potrubie kopíruje šesťuholníkový tvar fontány. Každých cca 5 cm je malá tryska nasmerovaná do stredu, spolu tvoria takmer dokonalý vodný dáždnik nad hladinou. Fontána je dlhodobo nefunkčná.

Mesto pripravuje obnovu parkov a fontán

Členovia občianskeho združenia, ktoré sa zaujíma o históriu Banskej Bystrice, sa rozhodli konať. V spolupráci s mestom vypracovali architektonickú štúdiu na revitalizáciu parčíka. Do obnoveného parčíka chcú osadiť bustu bystrického architekta Juraja Hudeca (otca slávneho Ladislava Hudeca), ktorý je autorom viacerých významných budov v okolí parčíka (napr. Krajského súdu).

Prvý viceprimátor Jakub Gajdošík k tomu uvádza:

„Na základe tejto štúdie oslovíme projektantov, ktorí pripravia projekt, na ktorý budeme žiadať peniaze z prostriedkov Európskej únie.“.

Revitalizácia parkov a fontán je aj súčasťou strategického dokumentu Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta, ktorý bude zastupiteľstvo schvaľovať na jeseň. V pláne je obnoviť fontánu pred Hungáriou, pri mestskom úrade, v Národnej ulici, na Fortničke a v Jelšovom hájiku v Sásovej.

Revitalizácia parkových plôch  ba sa mala týkať  okrem parčíka pred Hungáriou aj Mestského a Radvanského parku pri kaštieli, Jelšového hájika, parkov na Triede SNP,  pri Pamätníku SNP, na Povstaleckej, Sitnianskej a Okružne ulici. Počíta sa aj s menšími plochami zelene na Mládežníckej a Internátnej ulici pri kostole, pri Tihányiovskom a Barczyovskom kaštieli v Radvani či parčíka pred MsÚ Pripravuje sa aj  revitalizácia parku Podryba.

Parky a fontány okrem estetickej funkcie tvoria aj tzv. pľúca mesta, ktoré obyvatelia ocenia najmä počas letných horúčav.

Zdroj: TV Hronka, Foto: ilustračné