Mesto našlo v Rudlovej – Sásovej nové priestory pre Verejnú knižnicu Mikuláša Kováča

SPRÁVY
0 /

Sásovská knižnica v nových priestoroch Verejná knižnica Mikuláša Kováča bude sídliť na novej adrese – Rudohorská 37. Už v týchto dňoch sa sťahuje z mestskej Materskej školy na Karpatskej ulici 3, ktorú čaká rekonštrukcia a rozširovanie kapacít.

Mesto poskytlo vedeniu knižnice plnohodnotnú náhradu a investíciou vo výške 40 000 eur skvalitnilo nebytové priestory, ktoré budú už čoskoro opäť slúžiť všetkým čitateľom. Pavilón „C“ Materskej školy Karpatská, kde doposiaľ sídlila Verejná knižnica Mikuláša Kováča, slúžil v minulosti aj ako detské jasle, ktoré sa pre nedostatok detí zrušili. Súčasná potreba zvyšovať kapacity materských škôl zabezpečí jeho pôvodné využitie.

„Projekt obnovy tejto škôlky počíta s vytvorením novej triedy s kapacitou 22 detí. Preto som rád, že sa nám sásovskú knižnicu podarilo zachrániť a našli sme pre ňu nové priestory. Vyčlenenými financiami v mestskom rozpočte vo výške 40 000 eur sme zároveň investovali do stavebných úprav, aby spĺňali všetky požiadavky a komfort čitateľov. V týchto dňoch sa pracovníci knižnice sťahujú a ukladajú 17 000 kníh tak, aby sa čo najskôr mohla opäť sprístupniť,“

hovorí primátor Ján Nosko.

Stavebné práce v mestských nebytových priestoroch na Rudohorskej ulici č. 37 spočívali v búracích a murovacích prácach, výmene okien a dverí, úprave podláh či maľovaní.

„Verím, že Sásovčania a všetci Banskobystričania si na nové priestory rýchlo zvyknú a budú patriť k stálym návštevníkom. Nepochybne k tomu prispejú aj zamestnanci knižnice a riaditeľ Peter Klinec, ktorého som tento rok ocenil cenou primátora. Práve on sa za tridsaťsedem rokov aktívnej práce na poste riaditeľa zaslúžil o jej napredovanie,“

dopĺňa Nosko.

Hoci zriaďovateľom VKMK je Banskobystrický samosprávny kraj, mesto záchranou sásovskej knižnice jej presťahovaním do nových priestorov na najväčšom banskobystrickom sídlisku zachová pre občanov ideálnu možnosť dostať sa priamo k domácej a svetovej literatúre.

 

Zdroj: Mesto BB a (tom), Foto: ilustračné