VIDEO: Mesto má vytvorený ekonomický rámec na riešenie budúcnosti Domu kultúry

SPRÁVY
2 /

Utorkové mestské zastupiteľstvo schválilo tretiu zmenu programového rozpočtu Mesta Banská Bystrica na rok 2016. Jej súčasťou je aj viac ako trojmiliónový úverový rámec na prípadnú kúpu bývalého Domu kultúry, ktorý môže samospráva využiť v druhom polroku a pustiť sa do prípravy  projektu rekonštrukcie tohto objektu z eurofondov.

Bývalý Dom kultúry by mohol byť po rekonštrukcii centrom kreatívneho priemyslu

Komisia MsZ pre financie, správu a hospodárenie s majetkom mesta a podnikateľskú činnosť v Banskej Bystrici odporučila mestskému zastupiteľstvu materiál na schválenie. Mestská rada ho prerokovala, ale k samotnému bodu neprijala uznesenie.

Na úvod rokovania predniesla dôvodovú správu vedúca ekonomického  odboru MsÚ Beáta Farkašová.  Prvý viceprimátor Jakub Gajdošík navrhol, aby sa o finančnom rámci  na prípadnú kúpu bývalého Domu kultúry hlasovalo samostatne. Zároveň predložil ďalší návrh, podľa ktorého sa navýšia finančné príjmy mesta v rozpočte o takmer 413.000 eur vďaka zvýšenej čiastke podielových daní. Z toho sa vykryje:

– 165.000 eur na in – line korčuliarsku dráhu pod Pamätníkom SNP s úpravou parku

– 150.00 dotácia služieb krytej plavárne

– 20.000 eur na opravy v Krematóriu

– 78.000 eur na kúpu akcií BPM s.r.o.

Schváleniu navýšenia výdavkov na kúpu objektu bývalého Domu kultúry mestom vo výške 3,050 milióna € i tých ostatných predchádzala dlhšia diskusia  poslancov. V zásade sa v nej vyprofilovali dva názory, pričom nikto z poslancov nebol proti rozvoju kultúry v našom meste

Väčšinový názor poslaneckých klubov SMER-SD, SNS, SDKÚ-DS a BBA hovoril o naplnení vízie mať v Banskej Bystrici jeden moderný kultúrny stánok, v ktorom by sa spolu s využitím multifunkčných priestorov aj pre veľké akcie uplatnil kultúrny a kreatívny priemysel.

Klub nezávislých poslancov s niektorými ďalšími poslancami vyzýval na opatrnosť pri prijímaní ďalších úverov po rozhodnutí odkúpiť budúcu dopravnú časť novej autobusovej stanice, čo by mohlo v budúcnosti nabúrať plynulé financovanie komunálnych služieb, rekonštrukciu škôl či komunikácií.

O možnosti odkúpenia budovy bývalého Domu kultúry už predtým rokoval primátor mesta s jednotlivými poslaneckými klubmi. Navyše nová legislatíva v oblasti rozpočtových pravidiel kvôli sledovaniu schodku verejných výdavkov vyžaduje od samospráv mať v rozpočtoch plánované kapitálové výdavky a finančné operácie uzavreté k 31. augustu 2016, teda do konca prázdnin.

Primátor Ján Nosko napokon privítal pozitívne hlasovanie poslancov, ktoré označil za vizionárske:

„Pýtal som sa, či máme v tejto chvíli právo zabuchnúť dvere a povedať nie, keď ostatné krajské mestá pripravujú projekty na čerpanie eurofondov. Nášmu mestu sa takto otvára šanca získať tento objekt do vlastníctva  a následne sa uchádzať o prostriedky y EÚ na rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu. Máme veľký potenciál kreatívnych mladých ľudí, ktorí možno preto odchádzajú z mesta, že tu nenachádzajú uplatnenie.“

Ostatné prijaté zmeny v rozpočte mesta n a rok 2016

Z titulu legislatívy dochádza k presunu sumy 885.000 € z bežných a kapitálových výdavkov do finančných operácií. Výdavky sa týkajú ročných splátok dlhodobých záväzkov za projekt výstavby a obnovy miestnych komunikácií, obnovu povrchu zeleného asfaltu na Námestí, úpravu a dobudovanie MK Graniar – Školská ulica – Graniar B a splátok na most v Priemyselnom parku, ktoré sa od roku 2016 sledujú ako bankové úvery.

V súvislosti s potrebou zabezpečenia financovania projektu Znižovanie energetickej náročnosti materskej školy na Tatranskej ulici sa zvyšuje výdavková časť rozpočtu o sumu 593.000  € z  úverových zdrojov.

Z titulu preplatkov za dodávku tepla do základných škôl za rok 2015 zvyšujú sa bežné nedaňové príjmy o sumu 204.000 €. Uvedené príjmy budú použité na úhradu prípadných nedoplatkov a vyčíslených úspor za teplo v roku 2015. Celkove tretia zmena rozpočtu mesta zachováva vyrovnané príjmy i výdavky.

Priebeh poslaneckej diskusie k tomuto bodu rokovania utorkového MsZ si môžete pozrieť na videu TV ESO:

Autor: (tom), Zdroj: VIDEO: TV ESO, Foto: ilustračné