Mesto chce investovať do obnovy materských škôl milióny eur

SPRÁVY
3 /

Banskobystrická samospráva tohto roku obnovila viacero materských škôl a bude v tom masívnejšie pokračovať aj v budúcom hospodárskom roku. V návrhu rozpočtu 2017 sú na tento účel vyčlenené milióny eur.

Mesto plánuje pokračovať v údržbe a rekonštrukcii materských škôl a to z Európskych štrukturálnych a investičných fondov v objeme viac ako 5 miliónov eur a z vlastných zdrojov v sume vyššej ako 800 tisíc eur. Súčasťou návrhu sú tiež výdavky na prevádzku materských škôl pri ZŠ Bakossova a Radvanská.

„Tento rok sme na šiestich materských školách vymenili takmer 350 starých drevených okien za nové Tie na MŠ Sásovská cesta mali skoro toľko rokov, koľko mám ja. Do konca decembra skvalitníme ešte podmienky pre malých škôlkarov v ďalších troch škôlkach a v prácach budeme pokračovať aj v roku 2017,“

uvádza primátor mesta Ján Nosko na svojom facebookovom profile.

Banskobystrický primátor po  nástupe do svojej funkcie sľúbil, že mesto sa pustí do rekonštrukcie škôlok a ušetrené peniaze za energie investuje do ich vybavenia. S nevyhnutnými opravami a údržbou dlhodobo zanedbaných materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta sa začalo už vlani. V mnohých sa po rokoch odstránili statické poruchy, obnovili sa pavilóny, podlahy i vykurovacie systémy.

Predseda Komisie pre školstvo a šport Daniel Karas k rekonštrukcii školských zariadení v meste povedal:

„Mesto má v pláne, tak ako na základných školách, postupne vymieňať staré okná za nové plastové aj na všetkých materských školách, čo spolu s ďalšími stavebnými prácami  prebiehalo i počas letných prázdnin. Podarilo sa nám rozbehnúť aj projekt rozšírenia kapacít MŠ Družby na Fončorde financovaný z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.  Teraz prídu na rad ďalšie MŠ.“

V lete sa stavebné úpravy s výmenou starých okien a dverí robili na  MŠ Cesta k nemocnici a MŠ Profesora Sáru. Samospráva na niektorých MŠ odstránila havarijný stav, na MŠ Jilemnického sa vymenili nevyhovujúce vonkajšie dvere. V MŠ Horná sa opravilo kúrenie, na MŠ Šalgotarjánska strecha a v MŠ Karpatská sa uskutočnila celoplošná oprava jedného z pavilónov, v MŠ Tulská zasa stavebné úpravy na zvýšenie kapacity škôlkarov.

Mesto zároveň pripravilo projekty na opravu kuchyne a vybudovanie vonkajšej kanalizácie na MŠ Družby, opravu strechy na MŠ Radvanská a ZŠ Bakossova či vybudovanie kanalizačnej prípojky na MŠ Senická cesta.

Lepšie podmienky pre rast a vývoj škôlkarov by po viac ako 25 rokoch mohli byť realitou aj v MŠ Tatranská na sásovskom sídlisku, MŠ Na Lúčkach v Podlaviciach a MŠ Radvanská. . Samospráva na ich rekonštrukciu požiadala o nenávratný finančný príspevok v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia

V prípade získania eurofondov by sa stavebné úpravy zamerali na zateplenie budov, modernizáciu vykurovacích systémov, výmenu okien, dverí, osvetlenia i vybudovanie bezbariérových vstupov.

Autor: (tom), Zdroj: mesto BB