Mesto a AÚ stále zháňajú peniaze na celkovú obnovu kaštieľa Radvanských, pomôcť môže aj zbierka

SPRÁVY
1 /

Na kaštieli Radvanských je v plnom prúde rekonštrukcia strechy a ďalších stavebných častí tejto národnej kultúrnej pamiatky. Mesto Banská Bystrica ako majiteľ objektu a Akadémia umení ako nájomca hľadajú finančné zdroje na dokončenie celkovej rekonštrukcie vzácnej renesančnej stavby, ktorá sa spolu s parkom nachádza v samom centre Radvane.

Výmena strechy za každého počasia

Na stavbe aktuálne pokračujú práce na kompletnej rekonštrukcii severnej strechy pod unikátnou ochrannou konštrukciou dovezenou z Čiech, vďaka ktorej môžu stavbári pracovať aj v nevľúdnom počasí. Po odstránení pôvodnej strechy s drevenými trámami a práchnivejúcimi podlahami sa očistili murované klenby od rôznorodých starých násypov.

„Tu sa nachádzajú klenby, ktoré keby zatiekli, mohlo dôjsť k nenahraditeľným, ale aj k nevyčísliteľným škodám,“

povedal pre TA3 stavbyvedúci Miroslav Dušek.

Nad takto otvoreným severným krídlom vznikol veľmi zaujímavý priestor, ktorý po dohode s pamiatkármi prekryje nová strecha. V ďalších etapách obnovy kaštieľa rekonštrukčné práce čakajú unikátnu Rytiersku sálu a  po novom zastrešení ostatných častí kaštieľa začnú reštaurátorské práce v interiéroch  vnútri kaštieľa spolu s originálnym prestrešením nádvoria, kde by mal vzniknúť ústredný priestor pre koncerty, kultúrne predstavenia a spoločenské podujatia podľa návrhu  Ing. arch. Mareka Danihela.

„Pri každom odokrytí pôvodných konštrukcií musel projektant nanovo riešiť veci a to vždy predlžuje čas realizácie. Dnes už je základné riešenie jasné a ten progres je zrejmý. Odhadované náklady na komplexnú rekonštrukciu objektu podľa štúdií a projektov sú až do 8 miliónov eur,“

dodáva technický dozor stavby Ivan Majling.

Mesto s Akadémiou umení hľadajú zdroje na dofinancovanie celej obnovy kaštieľa

Milión eur, ktoré sa podarilo získať z vládnych zdrojov v roku 2014 vďaka vtedajšiemu ministrovi školstva Petrovi Pellegrinimu, postačí na nevyhnutnú obnovu strechy nad severným krídlom, zabezpečovacie práce proti zatekaniu vody a prenikaniu vlhkosti do objektu, aj s ochranou najvzácnejších historických artefaktov v interiéroch,  položením nových sietí kanalizácie, vody a  elektroinštalácie.

Na ďalšie nevyhnutné stavebné úpravy vrátane reštaurátorských prác bude musieť investor v spolupráci s mestom zohnať ďalšie finančné zdroje. Akadémia umení spustila aj verejná zbierka Občianskeho združenia „Kaštieľ Radvanských“. Jej cieľom je propagácia a podpora obnovy tohto kultúrneho a architektonického dedičstva Banskej Bystrice. Číslo účtu OZ pre dobrovoľných prispievateľov  je SK8302000000003485557459 a všetky informácie o ňom nájdete na www.aku.sk.

Prorektor pre rozvoj a investičnú činnosť banskobystrickej Akadémie umení Matúš Oľha k financovaniu rekonštrukcie uvádza:

„Založili sme kvôli tomu občianske združenie kaštieľa Radvanských a samozrejme sa snažíme hľadať aj iné zdroje. Ak sa tok peňazí nejako fatálne nezastaví, tak si viem predstaviť, že do štyroch rokov by mohol byť zrekonštruovaný objekt kaštieľa už naozaj prístupný verejnosti.“  

Prednosta MsÚ Banská Bystrica Martin Adamec dopĺňa prorektora:

„Mesto Banská Bystrica v spolupráci s Akadémiou umení prostredníctvom rokovaní s Ministerstvom kultúry SR a Úradom vlády, ale aj cestou rôznych fondov vyvíja aktivity smerujúce k získaniu ďalších finančných prostriedkov na dokončenie celkovej obnovy kaštieľa Radvanských.“

V súčasnosti sa dá iba odhadovať čas potrebný na dokončenie komplexnej rekonštrukcie historického klenotu mesta, ktorým kaštieľ Radvanských bezpochyby je. Najdôležitejším faktorom, ktorý to všetko ovplyvní, bude získanie potrebných financií z viacerých  zdrojov, na čom teraz intenzívne pracuje mesto Banská Bystrica spolu s Akadémiou umení.

Zaujímavé archeologické nálezy pri stavebných prácach

Na stavbe pracujú aj archeológovia Martin Kvietok  s Romanom Hrončiakom a  reštaurátor Ivan Škandík, ktorý  skúma stav najvzácnejších historických artefaktov v kaštieli a zabezpečuje ich pred poškodením.

Počas výstavby sa podarilo objaviť niekoľko archeologických nálezov priamo na stavenisku. Ešte pred začatím samotnej rekonštrukcie strechy na podlahe našla naša fotografka Mirka Chabadová obraz šľachtica, ktorého autorom je podľa Stredoslovenskej galérie  bystrický maliar Viliam Ruttkay – Nedecký. Plátno zatiaľ skončilo v depozite Stredoslovenského múzea, čakajúc na reštaurátorské práce.

Archeológ SSM Martin Kvietok pri výkopových prácach v okolí kaštieľa našiel medený banský výplatný znak z roku 1686 pochádzajúci zo Španej Doliny. Pod fragmentmi starého muriva prístavby k juhovýchodnej bašte objavil fragmenty piecok predbežne datované do praveku do doby laténskej.

Ďalšiemu archeológovi Romanovi Hrončiakovi sa v klenbových násypoch podarilo nájsť niekoľko historických artefaktov z keramiky, kachlice, noviny z 19. a 20. storočia písané v švabachu, či maďarčine, či mincu z roku 1950. K ďalšiemu bádaniu pre TA3 poznamenal:

„Stále prichádzajú nové objavy. Najväčším prekvapením v rámci Radvane, čo sa tu našlo, bolo objavenie najstarších pravekých piecok z 1. resp.  2. storočia pred Kristom.“

V kaštieli sa potvrdzujú fakty zo spomienok rodiny Gleimanovcov

Archeológom prišla ako dobrovoľník občas na pomoc i naša fotografka Mirka. Okrem fotoaparátu zobrala do rúk aj pracovné nástroje a v klenbových násypoch postupne nachádzala rôzne zaujímavosti. Väčšina z nich sa týkala rodiny Gleimanovcov, ktorí kaštieľ obývali koncom 19. a začiatkom 20. storočia.

To iba potvrdilo výpoveď Ľubomíra Gleimana, ktorý prostredníctvom svojej knihy zverejnil svoje spomienky na kaštieľ Radvanských. Kto by to bol povedal, že práve kniha, z ktorej úryvky sme vám prednedávnom priniesli na našom portáli, dopomôže odkývať tajomstvá nájdené v Radvanskom kaštieli.

(Oba články nájdete tu: https://www.bystricoviny.sk/spravy/zo-spomienok-lubomira-gleimana-ktory-prezil-zlaty-i-cierny-vek-kastiela-radvanskych-cast-i/,

https://www.bystricoviny.sk/spravy/zo-spomienok-luba-gleimana-ktory-prezil-zlaty-i-cierny-vek-kastiela-radvanskych-cast-ii/)

Väčšinu nálezov tvorili dopisy pre Máriu Gleimanovú, ktorá bola babičkou autora knihy Ľubomíra Gleimana. Tá žila vo vile na ulici Janka Kráľa, neďaleko mestského parku. Po jej smrti práve Ľubomír so svojou tetou Wandou (manželkou Antona III. Radvanského) odniesli všetky babičkine veci (teda aj jej korešpondenciu a staré noviny) do kaštieľa.

Predpokladáme, že ich uschovali na povale, a zanechali ich tam aj po ich nútenej emigrácii do zahraničia.  Pri rekonštrukcii kaštieľa v 50. rokoch sa pravdepodobne zdali byť tieto listy nepotrebné a tak ich jednoducho robotníci zasypali sutinou a pilinami, ktoré vznikli počas stavebných prác. Tieto listy pochádzajúce z rokov 1903-1918 čakali v prachu a špine vyše 100 rokov. Práve vďaka knihe Ľubomíra Gleimana vieme, kto bola Mária a prečo boli jej listy nájdené práve v kaštieli v Radvani.

Nálezy skamenelín z čias pobytu známeho geológa na kaštieli

Okrem iného našla v sutine Mirka niekoľko zvláštnych kameňov – niekoľko skamenelín, či iných hornín a minerálov. Dva z nich boli ešte stále zabalené v starých novinách z roku 1823. Vedľa nich sa v prachu našlo pár malých lístkov, na ktorých boli starostlivo pomenované jednotlivé kamene i miesto, kde boli nájdené. Bolo jasné, že sa našla malá mineralogická zbierka, pričom sa jednalo prevažne o horniny a minerály, z okolitých hôr.

Túto otázku však opäť zodpovedal Ľubomír Gleiman. Podľa informácií, ktoré napísal vo svojej knihe, sa určitý čas v kaštieli zdržiaval dnes už celosvetovo známy austrálsko – americký geológ Rhodes Fairbridge. Práve on chodieval s mladým Ľubomírom na prechádzky po okolitých horách a rozprával mu o jednotlivých horninách a mineráloch. Predpokladáme preto, že táto malá zbierka, ktorá sa v dnešných dňoch našla v kaštieli Radvanských, patrila práve samotnému Ľubomírovi Gleimanovi. Ten ich nazbieral počas výletov s týmto významným geológom.

Je naozaj zaujímavé sledovať, ako kniha, ktorá uzrela svetlo sveta v roku 2011 dopomáha odhaľovať jednotlivé tajomstvá z minulosti kaštieľa v Radvani. Kto vie, koľko záhad sa  tam ešte skrýva…

Autor: (tom), Zdroj: VIDEO: TA3, Foto: Mirka Chabadová