Meranie stresu zadarmo alebo zámienka na propagáciu scientológie v meste

SPRÁVY
3 /

Do redakcie sme dostali zaujímavý mail od Bystričanky Evy, v ktorom sa zdôveruje s vlastnými skúsenosťami so scientológmi pôsobiacimi aj v uliciach mesta pod Urpínom. Rozhodli sme sa ho zverejniť v plnom znení.

Aj vy ste sa už aspoň raz v živote podrobili zo zvedavosti meraniu stresu či testom osobnosti zadarmo, ktoré vám ponúkol sympatický muž či sympatická žena na niektorom z banskobystrických námestí?

Skutočne neškodné meranie, hoci so žiadnym konkrétnym výsledkom. Občas sa však môže zvrtnúť na propagáciu sekty, pardón cirkvy, akou je Scientológia.

Vyzvú vás, aby ste si do rúk vložili dva kovové valce a spomenuli si na niečo veľmi pozitívne a na prístroji zvanom „e-meter/ merač emócií“ vám ručička ukáže, že pri tejto spomienke nebol u vás rozoznaný stres. Potom vás vyzvú, aby ste si vybavili v myšlienkach niečo emocionálne náročné z minulosti, čo vás negatívne ovplyvnilo. A samozrejme že ručička e-metra ukáže maximálnu hodnotu.

Mimochodom aj keby ste si práve spomenuli na roztomilé šteniatko alebo niečo pozitívne, ale pritom sa tvárili, že si skutočne spomínate na niečo negatívne, e-meter a auditor – človek prevádzajúci test vám samozrejme povie, aký veľký stres to vo vás stále zanecháva.

Potom nastáva hlavná časť tohto „merania“ – predstavenie knihy od L. Ron Hubbarda (zakladateľa scientológie) s názvom „ Dianetika“. Auditor vám ochotne vysvetlí princíp tejto „pseudo-psychologickej vedy“, ktorej princípom je návrat do minulosti, znovuprežitie danej negatívnej stresovej situácie a jej lepšie zvládnutie.

Snaží sa vás presvedčiť o tom, že minulosť vám zásadne a negatívne ovplyvňuje prítomnosť a treba s tým niečo robiť, pričom najlepšou metódou je práve Dianetika. Pokiaľ ste napríklad tehotnou ženou, urobia vám prednášku o tom, ako je vaše dieťa najmä počas pohlavného styku v období gravidity vystavené akémusi „bezvedomiu“ a tým negatívne poznačené v budúcom živote, možno aj budúcimi telesnými či psychickými vadami. Podobné pseudo-overené fakty vám budú predkladať dovtedy, pokiaľ vás nepresvedčia, aby ste si kúpili knihu, CD či aspoň minibrožúrku.

Pre tých, ktorí majú svoj vlastný názor a nenechajú sa ovplyvniť, zmanipulovať a čo to o scientológií vedia, sú toto len príhody, na ktoré si neskôr spomínajú s úsmevom. Avšak je nutné pripomenúť, že scientológia samotná je veľká a mocná organizácia, ktorej cieľom je manipulácia s psychicky labilnejšími osobami. Vyťahovanie tých najintímnejších a najcitlivejších informácií s cieľom „pomôcť vám byť lepšími osobami“, no v prvom rade ide o vyťahovanie čo najväčšieho množstva peňazí.

Začína sa to nevinne, no končí sa to často s niekoľko tisícovými dlhmi, zničenými životmi či podlomenou psychikou. A to všetko pod záštitou toho, že po vstúpení do scientologických radov sa stávate akousi „elitou“ zodpovednou za zlepšenie života na zemi, zlepšenie a očistenie spoločnosti od drog, násilia a podobných globálnych problémov.

Každopádne nech si každý urobí názor sám. Avšak nie je veľmi korektné lákať ľudí do radov scientológie pod zámienkou zdravotných či psychologických testov, ktoré v skutočnosti testami v pravom zmysle slova ani nie sú…

Zdroj: Eva z Banskej Bystrice, Foto: ilustračné