Merače rýchlosti v Kremničke a Rakytovciach sa osvedčili  

SPRÁVY
9 /

V novembri minulého roka osadili v okrajových častiach mesta Kremničke a Rakytovciach prvé merače rýchlosti.  Sú to svetelné tabule, ktoré sa rozsvietia v momente prekročenia povolenej rýchlosti a upozorňujú tak vodičov, aby spomalili.

„Ukázalo sa, že je to najúčinnejší spôsob. Osadiť spomaľovače na cestu sa tu nedali, problém bol aj s osadením nových dopravných značiek. Na rýchlo jazdiace autá a hluk sa sťažovali najmä naši starší spoluobčania. Vodiči tu často prekračovali povolenú rýchlosť aj o 30 km/hod, na čo si vďaka meračom dáva väčšina z nich pozor,“

uviedol poslanec Igor Kašper.

Jeden z meračov je osadený na stĺpe pri vjazde do Rakytoviec pod kopcom v smere od  Badína. Druhý sa nachádza pri vjazde do Kremničky. Pokiaľ vodič dodržiava povolenú rýchlosť, nič sa nedeje, ak ju prekročí, na tabuli zasvieti aktuálna hodnota rýchlosti vozidla s upozornením „SPOMAĽ“..

„Urobili sme to z financií určených pre náš volebný obvod cez občianku radu. Bývali tu pravidelne havárie, dopravná situácia bola už neúnosná. Myslím, že občania to počas uplynulých mesiacov a najmä teraz v zime oceňujú,“

dodal ďalší poslanec z tejto mestskej časti Milan Smädo.

Za pravdu mu  dávajú miestni občania, ktorí sa teraz cítia bezpečnejšie. Mesto stálo osadenie jedného merača rýchlosti približne dve tisícky eur, ale za bezpečnosť chodcov  či zachránené životy to stojí.

Túto bystrickú novinku by si mohli osvojiť aj ostatné časti mesta, kde majú občania problém s rýchlymi autami. Je to síce o niečo drahšie, ako spomaľovače  umiestnené na cestách, kde to vyhláška dovoľuje, ale účinnejšie. Po otestovaní prevádzky prvých meračov v Kremničke a Rakytovciach ich poslanci plánujú  doplniť aj na opačných koncoch týchto mestských častí a takisto na Pršianskej terase.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová Video: TV Hronka