Memorandum o spolupráci kandidátov na predsedu BBSK podpísal (zatiaľ) len Mičev

SPRÁVY
16 /

Na Memorande je iba jeden podpis

V sobotu večer v Národnom dome predkladateľ Memoranda Stanislav Mičev vyhlásil:

„Ak zastavíme Mariana Kotlebu tu, kde sme ho stvorili, zastavíme ho na celom Slovensku. Spojiť sily nie je prejav slabosti, ale šanca pre demokraciu. Ponúkol som možnosť na základe výziev zo strany verejnosti, ktoré neustále poukazujú na roztrieštenosť demokratických hlasov. Mojim jednoznačným základným cieľom je, aby v povstaleckom kraji nesedel na stoličke predsedu človek s fašistickou orientáciou, ktorý jasne dokázal, že nemá ani základné predpoklady na riadenie kraja.“

Memorandum o spoločnom postupe demokratických kandidátov na bystrického župana v jesenných regionálnych voľbách, s cieľom mať jedného silného spoločného kandidáta proti Marianovi Kotlebovi, sa stalo otcom myšlienky, ktorú 15. mája počas diskusného večera Michala Havrana s tromi kandidátmi v Bábkovom divadle na Rázcestí deklaroval práve  Stanislav Mičev.

Je toho názoru, že ako demokraticky orientovaní kandidáti sú povinní deklarovať voči voličom a celej verejnosti, že ich snahou nie je naplnenie  osobných ambícií, ale  ponuka politickej kultúry a zodpovednosti v prospech ľudí a pre tento cieľ sú ochotní odstúpiť z rozbehnutej kandidatúry na predsedu BBSK.

„Urobme tak v prospech demokraticky orientovaného kandidáta, aby bola vytvorená situácia, ktorá by viedla k jeho víťazstvu vo voľbách. Takéto rozhodnutie nie je pre nikoho z nás jednoduché a preto chápem váhanie ostatných kandidátov. Ja však jasne deklarujem, že mojim základným cieľom je služba v prospech spokojného občana a v prospech objektívneho rozvoja nášho kraja, čoho dôkazom je aj predložené Memorandum, ktoré dnes podpisujem a nechávam pre všetkých ostatných túto možnosť otvorenú,“

 dodal Mičev.

Reakcie ostatných kandidátov sú zdržanlivé

Na Mičevovu výzvu reagoval pozitívne iba Martin Klus, ktorý ako kandidát SaS a OĽaNO prednese svoje oficiálne stanovisko  až v pondelok. Ján LunterIvan Saktor neodmietajú túto myšlienku, ale v tejto situácii a za daných podmienok považujú Memorandum za predčasné. Nepodpíšu ho teraz ani Igor KašperMilan Urbáni, pričom Martin Juhaniak sa zatiaľ k tomuto návrhu nevyjadril.

Podľa Mičeva teraz je ten správny čas deklarovať pred voličmi zmeny na poste predsedu BBSK dobrú vôľu dohodnúť sa. Ak bude vôľa, samotnú dohodu o jednom najsilnejšom kandidátovi je potrebné uzavrieť do polovice septembra s tým, že ostatní kandidáti by pokračovali v kampani v prospech toho, kto bude mať najväčšiu šancu poraziť Mariana Kotlebu, ktorý zatiaľ paradoxne neohlásil svoju opätovnú kandidatúru.

O tom, kto bude stáť proti súčasnému županovi ako najsilnejší z kandidátov, by mali rozhodnúť relevantné predvolebné prieskumy verejnej mienky. Tím Stanislava Mičeva plánuje urobiť takýto prieskum na prelome júna a júla a jeho výsledky zverejní.

Zdroj: (tom) a TS, Foto: redakčné a FB