Matica predstavila svoje nové zámery ministerke kultúry Ľubici Laššákovej

SPRÁVY
6 /

Predstavitelia Matice slovenskej vo štvrtok osobne zablahoželali k vymenovaniu do funkcie  ministerke kultúry Ľubici Laššákovej, ktorá vyzdvihla ich prínos a záujem o modernú formu prezentácie slovenských dejín, kultúry a osobností.

Matica slovenská krátko po nástupe Bystričanky Ľubice Laššákovej do funkcie ministerky kultúry privítala túto zmenu. Považuje ju za osobnosť s dlhoročnými skúsenosťami vo verejnoprávnom médiu a regionálnej kultúre. Na rozdiel od zväčša bratislavských umelcov, ktorí sa postavili proti novej ministerke kultúry, ju podporuje množstvo ďalších kultúrnych inštitúcií v regiónoch Slovenska na východ od Bratislavy.

Na štvrtkovom pracovnom stretnutí  na Ministerstve kultúry SR zástupcovia Matice slovenskej s ministerkou Laššákovou spoločne prediskutovali aktuálne a plánované projekty našej prestížnej celonárodnej kultúrnej ustanovizne, ako aj jej finančné zabezpečenie.

Uvedomujem si, že dnešná doba trpí úpadkom tradície a nesmierne ma teší Váš záujem o modernú formu prezentácie slovenských dejín, kultúry a osobností,

vyjadrila svoje uznanie ministerka Ľubica Laššáková.

Matica Slovenská sa zameriava na aktivity a podujatia národného charakteru, ktoré majú osloviť všetky generácie a majú posilniť slovenské vlastenectvo, vzťah k Slovensku a jeho kultúrnemu dedičstvu.

„Viac musíme podporovať kultúru, hlavne folklór. Pod našimi krídlami pôsobí vyše dvestoštyridsať folklórnych a umeleckých kolektívov. Na tie sa chcem zamerať. To je naša výkladná skriňa,

poznamenal na stretnutí predseda Matice slovenskej Marián Gešper.

Svoju činnosť chce zamerať napríklad aj  na mladú generáciu, a to v rámci projektu „Matica ako platforma“. Cieľom projektu je vytvoriť viacero odborných platforiem so skúsenými mentormi, ktorí budú aktívne podporovať mladé slovenské talenty.

Naša najstaršia kultúrna a národná inštitúcia Slovákov pracuje na tom, aby sa kultúra rozvíjala v rozmanitých smeroch a vo všetkých regiónoch Slovenska. Práve kultúrou môžeme spoločnosť spájať, a nie ju rozdeľovať, čo už Matica potvrdila v praxi naštartovaním spolupráce s rôznymi inštitúciami a organizáciami od začiatku tohto roka. To je oblasť, v ktorej rozvoji sa očakáva najväčší prínos novej ministerky kultúry.

Matica slovenská je celonárodná slovenská kultúrna inštitúcia so sídlom v Martine. Na Prvom valnom zhromaždení 4. augusta1863 bola založená, avšak v roku 1875 Uhorská vláda Maticu zakázala. Činnosť Matice slovenskej bola obnovená 1. januára 1919  a v súčasnosti združuje 242 umeleckých, predovšetkým folklórnych kolektívov a 32 divadelných kolektívov zameraných na národné témy.

Zdroj: Janka Burdová a (tom), Foto: TASR a ilustračné