Martin Turčan: Pri strate štvornohého miláčika zachovajte chladnú hlavu

ZAUJÍMAVOSŤ
6 /

V zimných mesiacoch možno aj pod vplyvom pyrotechniky a hluku sa častejšie stáva, že sa majiteľom vyplaší psík až natoľko, že ujde a nevie sa vrátiť domov. Je dôležité, aby majiteľ, ktorý hľadá svoje zviera a aj prípadný náhodný nálezca vedeli, ako postupovať pri riešení vzniknutej situácie.

„Základom úspechu pri jeho nájdení je zachovať chladnú hlavu, dodržať štandardné postupy a využiť naplno všetky dostupné možnosti,“

hovorí poslanec Martin Turčan.

Keď sa vám domáce zviera stratí, alebo naopak nájdete túlavé zviera, ubezpečte sa obhliadkou okolia, že sa vám zviera skutočne stratilo, prípadne, že psík ktorého ste našli, je stratený a jeho majiteľ nie je len od neho niekoľko metrov vzdialený. Ak skutočne pes nemá známeho majiteľa, konajte! V chladných dňoch a nociach môže byť rýchle rozhodnutie jeho záchranou. V prípade, že ste psa stratili a nedarí sa ho nájsť, je dobré využiť sociálne siete na rozšírenie informácií o hľadanom zvieratku. Najlepšie aj so zverejnením jeho fotky a kontaktných údajov na majiteľa. Je dobré pamätať na to, že:

  • Každý pes v meste Banská Bystrica musí byť podľa zákona registrovaný na MsÚ, a preto má mať na obojku pripevnenú známku s registračným číslom. Podľa tohto čísla môže nálezca zistiť majiteľa psíka v spolupráci s mestskou políciou.  Hliadky majú totiž vždy poruke PDA  zariadenia s aktuálnou databázou psov. To je prvá možnosť identifikácie nájdeného psíka.
  • U každého psíka, ak je veterinárom očipovaný a v CRSZ registrovaný, je 100 % pravdepodobnosť, že čítačkou čipov sa podarí zistiť kontaktné údaje na majiteľa. Čítačku majú veterinárne ambulancie,  ale aj relevantné občianske združenia a organizácie zaoberajúce sa túlavými zvieratami a starostlivosťou o nich. Tie vedia zistiť z čipu na centrálnom registri spoločenských zvierat (www.crsz.sk) kontaktné údaje na majiteľa, nie však jeho meno. Ak ste majiteľom zvieraťa, ktoré má aplikovaný v tele čip, overte si na uvedenej web stránke, či je čip aj registrovaný a či obsahuje vaše kontaktné údaje. Stáva sa totiž aj to, že psík čip má, ale nie je registrovaný a teda je nepoužiteľný.
  • Či už pri strate psíka, alebo nájdení psíka,  kontaktujte Mestskú políciu na telefónom čísle 159, resp. 0484330804, nakoľko je možné že ho medzičasom našli a odchytili, alebo vám pomôžu a overia u všetkých hliadok v teréne, či psa neodchytili v spolupráci s určenými zamestnancami.  Uveďte im  presný popis strateného psíka a lokalitu, kde ste ho našli. Mestská polícia počas pracovných dni psíka umiestni do Karanténnej stanice vo Zvolene. Mimo pracovnej doby Karanténnej stanice mu MsP zabezpečí pobyt v dočasnom koterci v objekte Zaresu Banská Bystrica.
  • Taktiež kontaktujte samotnú Karanténnu stanicu vo Zvolene (p. Huťka – 0918505253), ktorá zabezpečuje pre Mesto Banská Bystrica starostlivosť o túlavých psov. Nahláste im nájdeného psíka, alebo stratu psíka a overte si jeho prípadný odchyt a umiestnenie v KS.
  • Ak ste všetky možnosti prvého kontaktu vyčerpali, môžete taktiež kontaktovať ostatné organizácie a združenia, ktoré sa zaoberajú poskytnutím pomoci pre túlavé zvieratá a zabezpečujú ich adopciu. Čím viac ľudí bude vedieť o tom, že hľadáte svojho strateného psíka, tým väčšia je šanca na jeho nájdenie.

Autor: (dem), Foto: ilustračné