Martin Pechovský: Čo bude aktuálne na pracovnom trhu najbližších 5 rokov

SPRÁVY
0 /

Prvý môj blog v tomto roku by som rád smeroval k správnemu nastaveniu si predsavzatí. S tímom plánujeme nastaviť veci tak, aby tieto predpoklady pracovného trhu, ktoré vám dnes popíšem, boli čo najskôr a v čo najväčšom rozsahu realitou práve v našom kraji.

Končíš školu a nevieš čo ďalej…

Áno, tento pocit poznám. Rodina do Teba hučí aby si bol lekár, ITčkar, či remeselník a podobne a Ty just nie! V telke počuješ iba samé hádky, či pozeráš krimi no a sadneš za počítač a vidíš zábavu na sociálnych sieťach, hry a odreagovanie.

Láka Ťa to utekať niekam ďaleko od všetkého pretože sa to stalo tvojim stereotypom. Nevieš kam ísť, aby si sa nakopol a nadchol pre nové veci, pretože v škole Ťa neučili vyhľadávať informácie, tvoriť súvislosti a rozlišovať medzi informáciami. Zmôžeš sa teda na napísanie životopisu a pošleš do 100 firiem.

Potom sa Ťa na pohovore opýtam „no čo by si chcel robiť?“ a Ty mi odpovieš „nejde o to čo ale koľko zarobím, pretože už nechcem byť doma“. Z pohovoru Ťa vyhodím, ideš na ďalší a ďalší a ďalší a všade rovnaký scenár, potom to všetko zvalíš na systém a štát lebo prečo nie, však nikto z kompetentných Ti nedal návod na život, tak načo tam sú. Mohol by som pokračovať scenármi, ktoré viem zaručene pomenovať ako skončia, no dnes Ti chcem dať riešenia a rady.

Kreatívny priemysel a Industry 4.0 + klasické služby ľuďom

Určite Ťa nepoteší ak Ti poviem, že prichádza automatizácia a ľudí do výroby bude potrebných stále menej a menej a menej…. Áno keby som to takto podal, tak Ti určite pokazím náladu, no začnem inak.

Práve som Ti pomenoval tri veci, ktoré budú topka vo svete a keď sa ich chytíš, budeš aj Ty topka na trhu s výborným platom hoci aj z Banskobystrického kraja. Takže sa usaď a začni si vyhľadávať informácie z týchto troch oblastí. Sú to oblasti, v ktorých si zaručene nájdeš prácu a zákazky na ďalších 5 rokov.

Dám Ti ešte pár rád ako to bude pre Teba dobré:

– snaž sa to pochopiť (to že prichádza niečo podobné, je výsledkom inteligencie ľudstva a bol by krok dozadu sa snažiť to zmeniť);

– čím skôr nasadneš, tým skôr to bude pre Teba lepšie;

– googli až kým to nepochopíš a keď to pochopíš, vyber si podoblasť, na ktorú sa zameriaš     – pýtaj sa ľudí a hľadaj súvislosti;

– zamakaj na sebe a vytvor si portfólio vecí, ktoré neskôr ponúkneš trhu;

– toto si zapamätaj! Trh už nebude potrebovať Tvoju hrubú silu ale začne vo veľkej miere potrebovať Tvoj rozum, a to čo ním odovzdáš, kreativitu, systematickosť, logiku, nazýva sa to duševné vlastníctvo;

– snaž sa robiť veci, ktorým rozumieš a daj do toho všetko;

– ak stále nerozumieš oblastiam ako kreatívny priemysel, či industry 4.0 a baví Ťa strihanie vlasov či stierkovanie, poď do toho! Klasické služby ľuďom začínajú mať veľkú hodnotu;

– ak Ti to už pôjde, buď na seba náročný no nepodceňuj sa a hlavne nepodliezaj cenu!

A čo úrady a štát?

Prispôsobujú sa týmto témam?  Určite áno. Minimálne tu v Banskobystrickom kraji to veľmi dobre chápeme a určite využívame všetky možné a dostupné formy podpory, aby sme Ťa podporili v Tvojich aktivitách.

Dotácia na rekvalifikáciu, Príspevok na živnosť, Dotácia na zamestnancov, Dotácie na mentoring a poradenstvo, Dotácie na zahraničné podujatia, Na odbornú literatúru, Kapitál na rozbeh podnikania, pracujeme tiež na inkubačných a programoch pre zvýšenie kvalifikácie, ktoré sa zapáčili už aj veľkým firmám a v priebehu 5 rokov by sme mohli podporiť 2.000 ľudí a viac.

Toto všetko čo prichádza je veľké sústo pre veľkú množinu ľudí. Je preto veľmi dôležité aby Ti nezabehlo a aby si bol na to pripravený „pohárom vody“. Ak už máš konkrétne nápady, ale ak ich aj nemáš, kľudne mi napíš lider@banskabystrica.sk.

Autor: Martin Pechovský, Foto: ilust.

Martin Pechovský