Marián Hlaváč je novým primárom ortopédie v Rooseveltke

SPRÁVY
6 /

Ortopedické oddelenie v Rooseveltovej nemocnici sa stará o pacientov s ortopedickými problémami z celého Slovenska a hlavnou náplňou je endoprotetika bedrových kĺbov a kolien. Novým primárom tohto maximálne vyťaženého oddelenia sa po výberovom konaní stal MUDr. Marián Hlaváč, PhD., ktorý je aj poslancom mestského zastupiteľstva.

S ďalším vývojom techniky a inštrumentária sa banskobystrická Rooseveltka dostala aj k protetike ramenných a lakťových kĺbov, ale aj členkov.

„Vďaka rekonštrukcii a prístavbe operačných sál, ktorú nemocnica  dokončila vlani, teraz naplno operujeme 3x denne na dvoch sálach počas celého týždňa, k dispozícii je aj tretia. To nám  umožnilo zvýšiť počet výkonov najmä totálnych endoprotéz. Podarilo sa nám tiež skrátiť čakaciu dobu pacientov na výmenu kĺbovej náhrady, ktorá sa kedysi z rokov dostala dnes na úroveň 8 mesiacov,“

hovorí primár Marián Hlaváč.

Pred pár rokmi pacient po totálnej endoprotetickej operácii, ktorá trvala 4 hodiny, ležal na lôžku 15-16 dní do vybratia stehov. Dnes trvá necementovaná forma operácie ortopedického pacienta hodinu i menej a na lôžku zostáva 4-5 dní.

Na ortopedickom oddelení v spolupráci s vedením nemocnice nedávno zriadili nadštandardnú izbu pre pacientov, ktorí chcú mať počas  pobytu na lôžku pohodlie a súkromie. Rooseveltka tak vyšla v ústrety požiadavkám, ktoré mali viacerí pacienti. Izba je zariadená veľmi komfortne s polohovateľnou posteľou na diaľkové ovládane, chladničkou, televízorom a samostatnou kúpeľnou s bezbariérovým WC.  Má charakter menšej izby v 5-hviezdičkovom hoteli. Poplatok za noc je 20 €, pričom ortopedický pacient za prvý a posledný deň hospitalizácie neplatí.

Novinkou na ortopédii od 1.júla je jednodňová chirurgia.

„Tento pripravený program spustilo vedenie našej nemocnice v spolupráci s viacerými oddeleniami  hlavne preto, že pacientov s jednoduchými operáciami nám odčerpávali súkromné jednodňové zdravotné zariadenia ako lukratívnych. Ráno k nám príde pacient z domu, dostane lôžko, vykonáme operačný výkon, po doznení anestézy sa odborne prehliadne a keď je bez komplikácií, ide večer alebo nasledujúce ráno domov,“

dodáva Hlaváč.

V praxi to znamená, že ortopedický pacient v Rooseveltovej nemocnici dostáva aj pri jednodňovej chirurgii presne to isté, za čo si musí v súkromnom zdravotníckom zariadení priplácať, ale je krytý celým komplexom zdravotníckych vyšetrení pod jednou strechou, keby nastali nejaké pooperačné komplikácie. Ak by ich mal na súkromnom jednodňovom pracovisku, museli by ho previezť do nemocnice.

Ako nový primár ortopédie bude MUDr. Marián Hlaváč dbať na to, aby žiadny pacient vyšetrený v Rooseveltke jeho lekárom sa nedostal s ním na iné súkromné zdravotné pracovisko, pretože to považuje za neetické. Kto pracuje v koncovej fakultnej nemocnici, musí mať podľa neho istý pocit hrdosti a spolupatričnosti, ale aj spoluzodpovednosti za ekonomický prínos pre túto nemocnicu .

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová, Video: TV HRONKA