Marcové Potulky mestom sú venované Jánovi Thurzovi

SPRÁVY
0 /

Prehliadka mesta Banská Bystrica pod známym názvom „Potulky mestom“ bude tento mesiac venovaná jednému z najvýznamnejších obchodníkov svojej doby Jánovi Thurzovi. Ak vám nie je história nášho mesta cudzia, nemali by ste chýbať v nedeľu  15. marca 2015 o 14:00 hod. na Radnici v Cikkerovej sieni.

Marcovými potulkami mestom bude všetkých záujemcov sprevádzať Branislav Stančík. Referentka Informačného centra Paula Hrežďovičová k tomu uvádza:

Návštevníci sa môžu dozvedieť viac o osobe Jána Thurza, prečo prišiel do nášho mesta, čo ho k tomu viedlo, a aký vzťah si k Banskej Bystrici vybudoval.

Kremnický komorský gróf, obchodník, podnikateľ európskeho významu, znalec modernej dolovacej techniky, levočský, krakovský a banskobystrický mešťan, zvolenský župan či jeden z hlavných veriteľov uhorského panovníckeho dvora, zakladateľ Thurzovsko – Fuggerovskej spoločnosti a vlastník viacerých nehnuteľností v Banskej Bystrici. To všetko bol Ján Thurzo.  Mal dve manželky a 8 detí.

„Téma marcových Potuliek mestom nie je náhodná. Dňa 16. marca si pripomenieme 520. výročie založenia Thurzovsko – fuggerovskej mediarskej spoločnosti,“

dopĺňa vedúca oddelenia propagácie Karin Graciasová.

Viac informácií o Potulkách mestom nájdete na. Poplatok je 2 €, deti do 12 rokov v sprievode rodičov absolvujú potulky bezplatne

Turzovci

Bol uhorský šľachtický rod. Jeho historicky najvýznamnejší členovia mali prevažne slovensko-nemeckých rodičov. Pôvodné majetky rodu boli na Spiši v Betlanovciach, pôvodne nazývaných Betlhem. Prvým známym prestaviteľom rodu je Ján z Betlanoviec, ktorý tam žil na prelome 14. a 15. storočia, spoločne s bratmi Jurajom Tatárom a Martinom.

Prezvisko „Turzo“ prvý raz použil jeho syn Juraj (+1458), levočský mešťan. Od konca 15. storočia mali Thurzovci firmy s kovmi v Krakove a Levoči, boli podnikateľmi v oblasti hutníctva a baníctva na Spiši, Gemeri, strednom Slovensku, Poľsku, Sedmohradsku, Čechách a Nemecku .

V roku1494 založili Turzovsko – Fuggerovskú spoločnosť, niekedy považovanú za vôbec prvý ranný kapitalistický podnik v Európe. S ňou čoskoro získali svetový monopol na trhu   s meďou a otvorili obchodné miesta po celej Európe. Okolo roku 1500 ovládali výrobu drahých a neželezných kovov v Uhorsku. Za zarobené peniaze kupovali pozemky.

Stali sa vlastníkmi  panstiev Šintava, Hlohovec, Bojnice, Tematín, Trenčín, Spiš, Orava, Bytča, Červený Kameň,  Hričov, Lietava, Zvolen, Tokaj a ďalších pozemkov v Uhorsku a Nemecku. Po celé 16. storočie a začiatkom 17. storočia boli jedným z najvýznamnejších magnátskych rodov v Uhorsku. Postupne zastávali takmer všetky najvýznamnejšie hodnosti v správe Uhorska. Boli dedičnými županmi Spiša a Oravy.

V roku 1621 vymrela Imrichom po meči oravsko-bytčianska vetva, roku 1635 a 1636 Adamom a Michalom zasa spišské vetvy rodu.

http://youtu.be/3s_4Y0stMDM

Zdroj: mesto BB, Foto: ilust.