Ľudia sa na pochybné stránky stále registrujú

SPRÁVY
10 /

Na pochybné webové stránky banskobystrickej spoločnosti Pro Content, s. r. o., ktorá je obvinená z podvodu sa aj napriek medializácii registrujú ďalší ľudia.

V dnešnej dobe, už nie je taký problém ocitnúť sa na ulici. Veľmi jednoducho vám s tým pomôže neopatrné a ľahostajné narábanie s internetom. Zverejňovanie osobných údajov a fotiek na akékoľvek neoverené stránky neveští nič dobré. Nejedenkrát boli takéto informácie zneužité na rôzne druhy podvodov. A takýmto spôsobom človek dokáže v sekunde stratiť aj to čo nemá. Čudovali by ste sa, ako draho vás môže výjsť registrácia na stránke s bežne dostupnými básňami, alebo voľne šíriteľnými počítačovými programami.

Veľkou chybou dnešnej generácie je to, že nečíta drobné písmo na spodných častiach stránky alebo podmienky na registráciu.

V priebehu roka 2009 sa ľudia zo Slovenskej a Českej republiky zaregistrovali na rôznych stránkach, ktoré sú špeciálne upravené tak, aby si menej všímavý človek neuvedomil to, že stránky na ktorých sa chce registrovať sú platené. Najznámejší posledný prípad sa týka banskobystrickej spoločnosti Pro Content, s. r. o. Táto spoločnosť prevádzkuje webové stránky basne-portal.sk, download-portal.sk. Informácie o tom, že sú stránky spoplatnené si človek môže prečítať práve vo Všeobecných obchodných podmienkach (VOP), alebo na najnižšom mieste stránky, napísané drobným písmom. Avšak všetci to zistili až pár mesiacov po registrácii, keď im firma Pro Content s.r.o poslala na e-mail 60 eurovú faktúru na uhradenie platby za využívanie služieb poskytovaných spomínanou stránkou. Takto sa zaradilo veľké množstvo ľudí do skupiny menej všímavých, ktorí klikajú bez uváženia na tlačidlo „súhlasím s podmienkami“ alebo jednoducho len medzi lenivých prečítať si VOP. Sú to ľudia rôznych vekových kategórii a spoločenského postavenia. Mnohí z nich ešte nie sú ani plnoletí. Ich rodičia písomne upozornili spomínanú firmu na skutočnosť, že vystavili faktúry na neplnoleté osoby, ktoré nie sú právne spôsobilé uzatvárať zmluvy a napriek tomu ich deti obdržali upomienky. Ľudia mali zrazu o jeden zbytočný problém navyše. Na rôznych blogoch a fórach riešiacich tento problém ľudia kládli otázky typu: „Ako to mám zaplatiť, veď mám ledva na nájomne?!“, „Mám len 13 rokov a bojím sa to povedať rodičom, čo mám spraviť?“. Ľudia nenechali celú dilemu na náhodu a oboznámili ňou média všetkého druhu. Hľadali aj spomínanú firmu ktorá mala sídliť v Banskej Bystrici, avšak našli len ich poštovú schránku. Dnes sa už prípadom zaoberá polícia a na firmu je vyhlásené trestné stíhanie. I keď podľa niekoľkých publikovaných právnych analýz neobsahuje takýto formulár všetky potrebné náležitosti obchodnej zmluvy, a tým pádom vás k žiadnej úhrade nezaväzuje a je bezpredmetná, môžete sa svojou obozretnosťou do budúcna vyhnúť nepríjemnostiam.

Ani medializácia pred niekoľkými týždňami však nestačila, pretože sa na nás obrátili ďalší ľudia, ktorí sa pod domnienkou, že: „kto od nich môže za voľné programy pýtať peniaze,“ zaregistrovali na týchto stránkach. Aj keď je tento slovenský príklad s najväčšou pravdepodobnosťou podvodom, za ktorý nakoniec nebudú musieť poškodení platiť, takýmto spôsobom ľudia na celom svete prišli o obrovské peniaze. A to len kvôli súhlasu s neprečítanými podmienkami pri registrácii. Nakoniec si musíme priznať, že internet má dobré, ale aj zlé stránky. Je ako obrovský virtuálny svet, v ktorom majú niektorí ľudia nad vami prevahu a dokážu vám ublížiť nepekným spôsobom. A ak nemáte vo zvyku vyhadzovať peniaze z okna, tak radšej čítajte pozorne s čím súhlasíte…

Zdroj: Bystricoviny.sk (Barbora Bieliková), foto: basne-portal.sk, download-portal.sk, internet