Ľudia bez domova si v nedeľu pochutnajú na Dračom dychu

SPRÁVY
0 /

Banská Bystrica eviduje približne 350 ľudí bez domova. Vďaka kvalitne vybudovanej sieti zariadení krízovej intervencie v meste pod Urpínom je postarané o väčšinu z nich. Aj tento rok si na Štedrý deň budú môcť pochutnať na tradičnej vianočnej kapustnici, tzv. Dračom dychu.

Sieť krízovej intervencie buduje mesto v úzkej spolupráci s Územným spolkom Slovenského Červeného kríža Banská Bystrica (ÚzS SČK) od roku 1993, keď vznikla v Banskej Bystrici prvá nocľaháreň Večierka. V zimných mesiacoch sa rozširuje o ohrevňu, v ktorej môžu ľudia bez domova prečkať obdobie mrazov, zohriať si jedlo, čaj či kávu. Práve tam ich v nedeľu 24. decembra na Štedrý deň už tradične pohostí kapustnicou vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie MsÚ Karol Langstein, riaditeľka ÚzS SČK Zuzana Stanová a primátor Ján Nosko.

Sto litrov kapustnice budeme na Vianoce variť a podávať ľuďom bez domova už po jubilejný dvadsiaty raz.  Nešetrím v nej sviežim mäsom, údeninou, klobásami, kapustou a samozrejme hubami. Keďže je aj správne pikantná, dostala pomenovanie Dračí dych. S výdajom nám na Štedrý deň od 11:00 do 11:30 hod. pomôžu i dobrovoľníci. Bezdomovci majú zároveň počas všetkých troch sviatočných dní možnosť zdržiavať sa v nocľahárni aj cez deň,

hovorí Karol Langstein.

Ďalšou formou pomoci v meste pod Urpínom sú dve zariadenia dočasného bývania a útulok – Kotva II.Kotva IV. či útulky pre samostatne žijúce osoby – PrístavNádej – Šanca. Banskobystrická Diecézna charita poskytuje službu stravovania a hygieny v Dome pre núdznych.

Pre ľudí v núdzi funguje aj zariadenie dočasného bývania Slovenského Červeného kríža MANU. Je určené pre tých, ktorí majú dostatočný príjem na prenájom bytu, no z rôznych dôvodov sa k samostatnému bývaniu nevedia dostať. K ďalším strediskám patrí Dom sv. Vincenta, útulok Debora či Dom sv. Alžbety, určené pre matky s deťmi.

 

„Vo všetkých deviatich zariadeniach fungujúcich na území mesta poskytujeme pomoc 272 ľuďom. Približne 50 až 70 je takých, ktorí ostávajú na ulici dobrovoľne. Väčšinou nesúhlasia s pravidlami, ktoré platia v našich útulkoch či nocľahárňach. Aj vďaka mestskej polícii ich vieme lokalizovať, monitorovať a poskytnúť im informácie, kde a akú formu pomoci môžu dostať,“

dopĺňa Langstein.

Sieť sociálnej a krízovej intervencie má Banská Bystrica vybudovanú na dobrej úrovni a pevných základoch. V najbližšom období plánuje mesto zriadiť tzv. Štvorlístok, koordinovanú výdajňu oblečenia, obuvi, nábytku a bielej techniky pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva. Projekt je v súčasnosti v štádiu vytypovania vhodných priestorov.

Zdroj: mesto BB, Foto: ilustračné